Frumosul oraș care a fost prima capitală a României. Nu mulți turiști cunosc acest detaliu, cum arată acum
Pentru mulți români, frumosul oraș care a fost prima capitală a României, intra în atenția acestora după ce Elena Lasconi devenea primar. Dar, deși nu mulți turiști cunosc acest detaliu, acest oraș ar merita vizitat pentru a vedea cum arată acum.
Câmpulung Muscel, frumosul oraș care a fost prima capitală a României
S-a scris mult despre acest oraș, una din fostele capitale ale României, pe vremea domnitorului din Țara Românească, Basarab I. Acesta avea să-și stabilească reședința aici, după victoria repurtată împotriva lui Carol Robert, regele Ungarie, la Posada.
Deși nu mai există documente oficiale care să ateste prima așezare de aici, din ceea ce se știe este că la început Câmpulung Muscel, situat în județul Argeș, evolua de la un târg la sat, reședință de domnitor și, ulterior, într-un înfloritor oraș.
Așa cum scriam și cu altă ocazie, tot aici Regele Carol I vroia, inițial, să construiască Castelul Peleș, dar boierimea de atunci, Muscelenii cum li se mai spunea, refuzau această onoare, iar regele în schimb, având deja aduse aici materiale, avea să construiască un edificu de cultură și educație, cunoscut astăzi sub numele de Colegiul National Pedagogic ”Carol I” (vezi aici).
Tot aici a fost construită și cea mai veche școală din Țara Românească, în 1669, când Antonie Vodă lua decizia de a construi un astfel de edificu. Același frumos oraș, la finele secolului al XIX-lea, devenea reședința județului de pe atunci, Muscel, și avea la acel moment puțin peste 11.200 de suflete.
Ar merita vizitat pentru a vedea cum arată acum
Despre Câmpulung Muscel avea să scrie și celebrul dramaturg român Tudor Mușatescu, în celebra „Titanic Vals”, iar unul din personajele amintite în piesă, Măgeanu, a existat în epoca descrisă atât de bine de autor. De altfel, turistul care ajunge și astăzi aici va descoperi pe principala arteră a orașului celebrul magazin „La Măgeanu”.
În anii de tristă amintire ai comunismului, economia orașului avea să cunoască o perioadă extrem de înfloritoare, având în vedere că aici exista celebra fabrică de mașini ARO, dar care astăzi a rămas doar ca o idee în conștiința locuitorilor musceleni.
Odată cu dispariția dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceaușescu, au existat perioade relativ grele pentru oraș, iar reamenajările și redresarea economiei locale a avut parte de hopuri. Administrațiile care s-au perindat la conducerea localității argeșene, cu greu s-au interesat de dezvoltarea reală a acestei urbe, din păcate. Din 2020, însă, actualul edil, Elena Lasconi, reușea să atragă mai multe fonduri, astfel reușindu-se, pentru început, reamenajarea arterelor principale, iar în timp vor fi demarate și alte proiecte.
Clădiri pline de istorie, lăsate în paragină
Pe lângă reabilitările urgente, încă nedefinitivate, Câmpulung Muscel are nevoie de investiții masive în tot ceea ce înseamnă clădiri de patrimoniu, multe dintre ele fiind la acest moment într-o degradare continuă. Majoritatea situate pe bulevardul principal, au o istorie, multe și-au lăsat amprenta în urbe, fiind adevărate capodopere arhitectonice.
Spre exemplu, exact în centrul orașului stă încă în picioare una din aceste capodopere arhitectonice, Hotelul Regal, arhitect fiind celebrul Nicolae Ștefănescu. Construcția acestui loc a început în 1890, devenind ulterior un loc unde cei bogați ai vremii poposeau.
Din păcate, frumosul oraș care a fost prima capitală a României, deși una din destinaţiile aproape de Bucureşti, încă mai are nevoie de investiții de reamenajări și reparații, pentru a putea avea gloria de altă dată.