„Fructul Regilor” e cultivat în România și costă la fel ca anul trecut! Cine e bărbatul care a dat lovitura cu afacerea sezonului

de: Ștefan R. Apostol
30 07. 2024

Dacă ești puțin pasionat de istorie, vei știi cu siguranță care este fructul, cunoscut sub numele de „fructul Regilor”, mai ales în perioada antică. Astăzi, cu puțin noroc, un român a decis să cultive aest fruct în România, și a reușit să dea lovitura cu afacerea sezonului.

Smochinul, „fructul Regilor” din antichitate

Smochinul poate părea un fruct exotic, dar este un deliciu culinar de secole. Cu sute de ani în urmă, a fost adusă de negustorii asiatici și în zona europeană.

Denumit cel mai adesea boabe de vin, acest fruct a fost menționat în multe cărți antice, dar sub un alt nume, fructul Regilor. Smochinele sunt un fruct uimitor, recoltate de două ori pe sezon, o dată în august și a doua oară în septembrie.

Smochina deține recordul de mențiuni în Biblie și poate fi considerată unul dintre cele mai vechi produse cunoscute care au apărut în dieta omenirii. În ciuda faptului că habitatul plantei din Vechiul Testament a fost Orientul Mijlociu, este greu să o numim exotică.

Smochinele au fost ferm o parte a bucătăriilor de peste tot pentru o lungă perioadă de timp.

„Fructul Regilor” e cultivat în România

În ultimii ani, smochinele au devenit deosebit de populare printre fermierii români, iar unul dintre ei, Valentin Badea din județul Buzău, a decis să încerce să-l cultive în România.

Se pare că, în cele din urmă, românul a avut noroc, iar ceea ce a însămânțat i-a adus și roade, dar și câștiguri financiare importante. Ajutat foarte mult și de canicula din aceste luni, fermierul spune că, pe lângă vizitatorii curioși care culeg direct din pom fructul regilor, ceea ce rămâne se vinde ca pâinea caldă.

Prețul pentru un kilogram de smochine proaspete ajunge și la 25 de lei, exact ca anul trecut. Fructele sunt extrem de ușor de cules, iar cei care vor să îmbine plăcutul cu utilul o pot face mergând la plantația românului situată în județul Buzău.

Smochinele, de la mâncăruri delicioase, până la fructe confiate

Pentru cei care nu știu, aceste fructe sunt folosite la diferite preparate culunare. Spre exemplu, mâncărurile cu acest fruct au apărut în meniurile restaurantelor de tot felul. Uneori se pare că smochinele sunt din nou în avangarda modei culinare.

Smochinele sunt excelente proaspete, coapte, caramelizate, precum și transformate în mousse sau sorbet. Semințele oferă textură și trezesc papilele gustative.

Smochinele merg bine cu prepeliță, rață, carne de vită la grătar, sfeclă prăjită, pateuri, salate cu frunze, și, bineînțeles, ca desert cu brânzeturi moi și cu nervuri albastre. Multe mâncăruri delicioase și interesante pot fi preparate și din smochine uscate.

Dulceața lor naturală a însemnat că, înainte de apariția zahărului rafinat, erau adesea folosite ca îndulcitor. Seamănă mult cu unul dintre cele mai preferate fructe ale noastre, curmalele. În cele din urmă, din smochine se fac gemuri și jeleuri foarte gustoase, care pot fi savurate singure sau folosite în alte mâncăruri pe tot parcursul anului.