18 nov. 2020 | 14:51

Laptele cu smochine, minunea neștiută pentru oameni. Nu ai idee cât de mult bine face

Utile
Laptele cu smochine, minunea neștiută pentru oameni. Nu ai idee cât de mult bine face
Lapte cu smochine, beneficii pentru sănătate

Cunoscut încă din vechime, smochinul era denumit de egipteni alimentul multifuncțional datorită calităților sale terapeutice. Are efecte emoliente, calmante, tonifiante, vitaminizante, laxative, hemostatice și antiinflamatorii. Ai mai jos un truc pe care îl poți folosi la nevoie.

Despre sănătate: efectele unui aliment-minune. Laptele cu smochine, miracol pentru organism

Smochinele au o concentrație calorică importantă și din acest punct de vedere este bine să le privim la adevărata lor valoare, pentru că nu e ca și când ai mânca un măr sau o banană. Când mănânci 100 de grame de smochine, chiar îți aduc un aport caloric important, aspect pozitiv pentru persoanele cu activitate fizică importantă. Smochinele proaspete se pot consuma coapte și crude, iar cele uscate se pot servi ca atare sau preparate în compot.

În plus, smochinele fierte în lapte și aplicate la nivel local pot accelera vindecarea abceselor, plăgilor, furunculelor, negilor și bătăturilor. Bogate în flavonoide, polifenoli, antioxidanți și un agent anticancerigen numit benzaldehidă, aceste fructe protejează și împotriva unor forme de cancer, precum cel de colon și cel de sân.

Secretele unei plantații de smochin

Pentru înființarea unei plantații de smochin trebuie să alegem o zonă favorabilă pentru această cultură, cum ar fi sudul țării, adică Dobrogea și zonele cu un bilanț termic ridicat. Practic, acolo unde avem ierni blânde și durată de strălucire mare a soarelui. Vom alege și terenuri expuse spre sud sau terenuri orizontale, plane, însă, în general, cele expuse spre sud au mai multă lumină.

Smochinul este o plantă foarte rezistentă la secetă, care însă nu suportă băltirea apei, deci vom evita terenurile mlăștinoase. El se poate planta, de pildă, pe terenuri nisipoase. În zona Dăbuleni, unde avem și o stațiune de cercetare dedicată pentru studiul culturii plantelor pe terenuri nisipoase, a fost realizată o colecție cu toate tipurile de smochini colectate din țară, aduse anterior din străinătate, pentru a le promova și a le arăta fermierilor, dar și pentru a le studia comportarea în condițiile nisipurilor de la Dăbuleni.

Îl găsim în Biblie, îl găsim în Tora (primele cinci cărți ale lui Moise din Vechiul Testament), dar și în Coran. Smochinul este foarte mult legat de spiritualitatea umană și de religie. Acesta este și motivul petru care, în București, aproape că nu erau curți în care localnicii să nu cultive măcar un smochin și, la vremurile apuse, întotdeauna copacul era plantat pe partea de sud a unei clădiri, ca să fie protejat în timpul iernii. De altfel, și la această oră cei care au un smochin încearcă să-l îmbrace și să-l protejeze cu diferite materiale pentru a-l ține departe de ger.

Parteneri
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redactia.ro
Ce a pus Prodanca în pachetele de Paște pe care le-a împărțit pentru regretata sa mamă, Ionela: „Pe barosăneală, așa cum îi plăcea ei!”
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Kim Kardashian, senzația serii la Gala Met 2024! Rochia despre care vorbește tot internetul / FOTO
Unica.ro
Cutremur semnificativ în România. Magnitudinea a fost peste cea obișnuită
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
Medicul care l-a operat a anunțat acum. FLORIN PIERSIC...
Capital.ro
Când pică Paștele în 2025. Se întâmplă asta o dată la câțiva ani
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
CUTREMUR în RomâniaI! UNDE s-a SIMȚIT cel mai PUTERNIC
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro