Unul din fructele pe care nu mulți români îl consumă este extrem de benefic în sezonul rece. De ce ar trebui să-l mănânci mai des și care sunt lucrurile neștiute despre el? Cum îl poți adăuga în meniul tău?
Sezonul rece trebuie să ne înarmeze cu o mai mare atenție la sănătate și la nevoile organismului care sunt total diferite de cele pe care le are în sezoanele călduroase, mai cu seamă în aceste vremuri tulburi.
Ananasul e unul din fructele care ar trebui să fie mai mult consumate datorită multitudinii de micronutrienți. De asemenea, conține bromelaina și vitamina C, de mare ajutor în procesul de autovindecare a organismului.
Pentru cei care încă se chinuie cu kilogramele în plus acumulate peste sărbători din cauza meniurilor bogate este de mare folos. Specialiștii în medicină alternativă susțin că poți să slăbești aproximativ 5 kilograme în urma regimului. Ananasul se digeră mai greu din cauza conținutului ridicat de fibre, motiv pentru care te va face să te simți plin, nemaiavând dorința de a trece la următoarea gustare sau masă.
Conține mangan, care e recunsocut pentru proprietățile sale de întărire a oaselor și țesuturilor conjunctive. Numai o ceașcă de ananas proaspăt conține 1.55 de miligrame de mangan. Se recomandă pentru bărbați doza de 2.2 miligrame/zi și femeilor doza de 1.9 miligrame/zi, mai ales oamenilor cu vârste înaintate.
Mai mult decât atât, are un conținut bogat de cupru și te ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge și a bolilor osoase. Acesta stimulează producția de hemoglobină din organism și accelerează cicatrizarea rănilor.E recomandat de medici pentru persoanele cu boli ale rinichilor, inflamații, dar și în cazul unor afecțiuni ale ficatului. Cel mai bun este consumat ca atare sau în salate.
„Datorită conţinutului de betacaroten, ananasul reduce cu până la 35% riscul afecţiunilor oculare, cum ar fi degenerescenţa maculară a retinei, ce reduce abilitatea de a citi sau de a recunoaşte chipurile. Dintre alimentele bogate în cupru fac parte crustaceele şi moluştele, carnea de vită şi ciupercile. O ceaşcă de ananas tăiat cubuleţe asigură aproximativ 151 miligrame de cupru, peste 1/5 din doza zilnică.”, arată csid.ro.
Valoare per
100 g
100 g
Calorii (kcal) 50
Lipide totale 0,1 g
Lipide saturate 0 g
Lipide polinesaturate 0 g
Lipide mononesaturate 0 g
Colesterol 0 mg
Sodiu 1 mg
Potasiu 109 mg
Carbohidrați 13 g
Fibre alimentare 1,4 g
Zahăr 10 g
Proteine 0,5 g
Vitamina A 58 IU
Vitamina C 47,8 mg
Calciu 13 mg
Fier 0,3 mg
Vitamina D 0 IU
Vitamina B6 0,1 mg
Vitamina B-12 0 µg
Magneziu 12 mg