Strugurele este fructul minune care protejează inima, creierul și vederea. Este sezonul strugurilor astfel că ar fi bine să profităm de aceste bobiţe parfumate şi zemoase cu beneficii incredibile, în care se regăsește un conţinut ridicat de antioxidanţi şi substanţe nutritive esenţiale.
Strugurii au beneficii neștiute pentru organismul uman. Strugurii protejează inima, creierul și vederea. De ei se pot bucura chiar și persoanele care suferă de diabet, întrucât au un indice glicemic redus.
Roșii, verzi sau roze, strugurii sunt excelente surse de resveratrol, substanţă considerată de francezi „elixirul tinereţii”. De asemenea, strugurii pot deoarece reduce în mod natural inflamaţiile din corp și protejează împotriva mai multor boli, inclusiv a cancerului.
1. Strugurii sunt adevărate rezervoare de nutrienţi esenţiali
O porţie de 150 de grame de struguri vine la pachet cu numeroase beneficii și au doar 100 de calorii
Carbohidraţi: 27,3 grame
Proteine: 1,1 grame
Grăsimi: 0,2 grame
Fibre: 1,4 grame
Vitamina C: 27% din doza zilnică recomandată (DZR)
Vitamina K: 28% din DZR
Vitamina B1 (tiamină): 7% din DZR
Vitamina B2 (riboflavină): 6% din DZR
Vitamina B6: 6% din DZR
Potasiu: 8% din DZR
Cupru: 10% din DZR
Mangan: 5% din DZR
Struguriele este o sursă excelentă de antioxidanţi. Antioxidanții ajută la repararea celulelor degradate, adică molecule care duc la inflamaţii şi stres oxidativ. Aceste inflamații duc la diabet, artrită, cancer sau afecţiuni ale inimii.
Concentraţia cea mai mare de antioxidanţi, în special resveratrol, dar şi vitamina C, betacaroten, quercitină, luteină, licopen şi acid elagic, se regăsesc în coaja şi seminţele strugurilor.
Resveratrolul a fost intens studiat în ultimii ani. Acesta are un potenţial uriaș anticancerigen. S-a descoperit că resveratrolul reduce semnificativ inflamaţiile, blochează dezvoltarea şi propagarea cancerului în corp.
În plus, antioxidatul din struguri protejează împotriva bolilor de inimă şi reduce în mod natural nivelul de zahăr din sânge. Alţi antioxidanţi anticancerigeni, prezenți în struguri, sunt quercitina, antocianinele şi catehinele.
Strugurii pot proteja inima şi creierul, în primul rând datorită potasiului pe care îl conţin. De asemenea, strugurii pot regla nivelul tensiunii arteriale și previne astfel hipertensiunea, infarctul sau accidentul vascular cerebral.
Un studiu făcut pe 12.000 de subiecţi umani a arătat că nivelul crescut de potasiu în sânge este asociat cu un risc mult mai mic de a dezvolta boli de inimă. De asemenea, compuşii din struguri, în special din strugurii roşii, pot regla în mod natural nivelul colesterolului „rău”, cunoscut ca și LDL.
Nu în ultimul rând, strugurii sunt buni pentru protejarea vederii, îmbunătățesc memoria, protejează oasele, au efecte antivirale, antibacteriene şi antifungice și prelungesc viața.