În plină criză mondială de pandemie, noul coronavirus ucide în fiecare zi mii de persoane, cele mai afectate fiind persoanele vârstnice sau cele care au probleme de sănătate preexistente, precum diabet, probleme cardiace, oncologice, dar nu numai.
Pentru că tot mai mulți oameni răpuși de coronavirus aveau ca boală preexistentă diabetul, specialiștii au încercat să explice de ce această boală destul de comună este pusă la pământ de noul coronavirus.
Unul dintre cele mai recente și îngrijorătoare cazuri este moartea tinerei românce de 27 de ani, care suferea de diabet. În ciuda vârstei fragede pe care o avea, din cauza bolii de care suferea, trupul tinerei nu a mai rezistat la contactul cu virusul ucigaș
Dar ce este de fapt diabetul? Este o afecțiune dată de nivelul prea mare al zaharurilor din sânge. Fie organismul uman nu produce suficientă insulină (tipul 1 al bolii), fie nu poate utiliza eficient acest hormon care are rolul de a regla nivelul de zaharuri (tipul 2 al bolii). Însăși această boală poate produce complicații precum infarct, atac vascular cerebral, orbire, blocaj renal sau amputaţii ale membrelor inferioare.
Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică a explicat pentru Digi24 ipotezele medicilor vizavi de acest subiect, potrivit unor sudii realizate în SUA.
„Virusul își produce mutații și atacă în mod diferit diferite organisme umane. Citeam studii ale experților clinicieni din SUA și Italia, care spuneau că bănuiesc că aceeași afectare pe care virusul o dă aparatului respirator o dă și altor sisteme, inclusiv sistemului cardiovascular și atunci ne putem aștepta la decese și la persoane mai tinere.”
Aceasta menționează ca o posibilă explicație a medicilor, că organismul afectat de diabet prezintă un sistem imunitar scăzut și incapabil să lupte cu acest virus puternic:
“Unul dintre studiile citite, din Statele Unite, arăta că experții clinicieni au ajuns la concluzia că există mai multe ipoteze despre felul în care virusul atacă organismul persoanelor cu diabet.
Una dintre ipoteze se bazează pe faptul că virusul trăiește și se înmulțește mult mai bine într-un organism care are o hiperglicemie, o altă ipoteză este dată de faptul că organismul persoanelor cu diabet este deja tarat și are un anumit grad de insuficiență imunitară. Aceste două ipoteze sunt principalele cauze care au fost identificate legate de modul în care virusul atacă organismul persoanelor diabetic.”
O afirmație la fel de pertinentă o dă și în contextul persoanelor care, din păcate, mor din cauza COVID-19, deși ele erau „perfect sănătoase”. Ei bine, acest lucru nu are cum să fie dovedit clar, doar pentru că fiecare dintre noi ne cunoaștem sau nu problemele reale de sănătate.
„Deși foarte multe persoane tinere sunt aparent sănătoase, doar pentru că nu au fost diagnosticate cu o boală cronică nu înseamnă că acea boală nu există. Ne putem uita la tineri care par sănătoși, dar doar pentru că nu au confirmat o boală, nu pentru că nu ar avea acea boală”, a mai spus Ioana Stăncel.