Mulți dintre noi fac obsesii pentru părul lor. Sunt foarte mulți oameni care au mare grijă de podoaba lor capilară. Pentru ei există întrebări zilnice obsedante cum ar fi: de ce pică părul, ce poate să îi dăuneze și cum facem să-l păstrăm?
Căderea părului, ca orice semn pe care îl primim din partea organismului, anunță că ceva probleme de sănătate sunt, nu e doar o chestiune de estetică. Părul, ca atare, nu este un lucru inert care ne ”accesorizează”. Știm bine că el crește fiindcă este un lucru viu al țesutului pielii, ce face parte din protecția noastră. Avem păr capilar, dar și pe corp. El are un folicul, o rădăcină a firului de păr, care este prinsă și hrănită de o vascularizație.
Ori dacă vasele de sânge nu aduc nutrienți și dacă echilibrul hormonal este dezechilibrat sau dacă sunt anumite probleme de sănătate generale care consumă resursele corpului nostru, pielea are de suferit, dar în special părul. El începe să cadă, să dea semne că, în primul rând, avem probleme de sănătate. El poate să cadă și pentru că noi facem anumite greșeli nutriționale.
Pe lângă regulile ce ar trebui căutate la specialist, unele lucruri sunt clare din capul locului: consumul de legume și fructe este obligatoriu, dar asta nu numai pentru a stopa căderea părului, ci pentru a avea o dietă în parametri normali. Referitor strict la podoaba capilară, ceea ce ar ajuta la păstrarea câtor mai multe fire pe scalp ar fi pomelo, un fruct exotic tot mai prezent în supermarket-urile de la noi.
El este bogat în vitamine și minerale și are numeroase substanțe care reduc stresul oxidativ. Este ideal în perioadele reci, deoarece reușește să îndepărteze oboseala și astenia, ar preveni și sângerarea gingiilor și slăbirea rădăcinii dinților, iar datorită conținutului ridicat și de potasiu protejează și inima și reglează tensiunea arterială. El ar reuși să combată căderea părului prin vitaminizarea rădăcinii firului, iar pentru uz extern este util pentru zonele cu piele aspră, deshidratată, fiindcă are efect de regenerare și întinerire.
El poate să cadă din cauza faptului că noi facem greșeli nutriționale. Mâncăm sau facem excese care impactează tot sistemul hormonal. De exemplu, dacă mănânci foarte multe dulciuri știm că imediat se stimulează pancreasul. Organul vede că avem multă glucoză în sânge de la dulciurile rafinate și se secretă foarte multă insulină, iar rezistența la insulină determină în primul rând o dezechilibrare a glandelor endorfine, de pildă, ovarele.
Ele devin polichistice și, dacă ai această afecțiune, în loc să secreți estrogen progesteron în cantitate normală, ca femeie, începi să produci mulți hormoni androgeni, deci hormoni sexuali masculini.