Din păcate, pe la noi nu este prea cunoscut, iar raftul pe care stă este de multe ori ocolit. Din lipsa de informații sau poate din cauza faptului că este văzut ca un hibrid nesănătos, multă lume îl evită.
Fratele mai mare al grefei, pomelo este un fruct cu o dulceață aparte dar și cu multe proprietăți miraculoase pentru corpul uman. Acestea se datorează în special conținutului mare de vitamina C, fibre și potasiu.
Pomelo este un fruct exotic cu vechime în istorie, fiind cultivat în jurul anului 100î.Hr în China și este considerat un adevărat simbol (chinezii cred că acest fruct îi apără de rele). Acest fruct mai poartă și numele de shaddock, după numele căpitanului de marină englez Shaddock. Căpitanul a adus pentru prima dată semințele de pomelo în Indiile de Vest, în secolul al XVII-lea.
Pomelo are între 10 – 50 de centimetri, iar majoritatea fructelor (lemon pomelo – specia importată la noi) au între 12-25 cm și 1,5-2 kilograme. Culoare cojii acestor fructe este galben verzuie și miezul galben, acoperit de un înveliș pufos. De regulă, se găsește în supermarket învelit într-o plasă roșie și țiplă.
Este bine de știut că, fructul prea moale trebuie evitat deoarece acesta este un indicator că este vechi. Orice fel de pomelo alegeți, coaja acestuia trebuie să fie bine întinsă, fără pete, fructul trebuie să fie tare, iar când îl luați în mână trebuie să pară greu în comparație cu mărimea lui.
Acest fruct poate fi păstrat la rece timp de mai multe zile. Nu vă așteptați ca gustul miezului să fie acrișor, acesta fiind complet diferit de cel al grepfrutului clasic. Acesta este dulce amărui iar consitența este cărnoasă.
Pomelo poate fi adăugat în salate, deserturi, în salatele de pește sau poate fi mâncat ca atare. În mod tradițional în China, din coaja de pomelo se prepară marmeladă sau este folosită la prăjituri.
Acestea sunt câteva dintre beneficiile importante ale acestui fruct: