26 iul. 2023 | 13:33

Fructul adorat de români care alungă oboseala. Îți dă multă energie și stimulează creierul

Sănătate
Fructul adorat de români care alungă oboseala. Îți dă multă energie și stimulează creierul
Fructul are valori nutritive ridicate și este bun pentru sănătate

Majoritatea gospodinelor folosesc acest fruct sau aliment, cum vrem să-i spunem, la prepararea unor prăjituri, chiar și la cozonac, iar adepții lui Bacus chiar fac și lichior din el. Dacă nu ți-ai dat seama despre ce este vorba, îți spunem noi. Este vorba de nucile noastre de zi cu zi. Dar știai că este fructul adorat de români care alungă oboseala? Nutriționiștii, precum Mihaela Bilic, spun că acest fruct îți dă multă energie și stimulează creierul. Citește mai depate și află care este motivul.

Nucile adorate de români alungă oboseala

În multe studii efectuate de-a lungul anilor, s-a constatat că nucile au valori nutritive ridicate și sunt bune pentru sănătate. Nuca ta preferată nu este doar bogată în nutriție, cu multe beneficii pentru sănătate, ci și delicioasă.

Dacă vrei să știi cum, de ce și totul despre nuci, citește mai departe și îți aducem toate informațiile pe care trebuie să le știi despre beneficiile acestora și câteva moduri amuzante de a le consuma.

Dacă ne referim la conținutul de nutrienți, nucile au reputația de a fi un aliment bogat în calorii și grăsimi. Acestea sunt alcătuite din 65% grăsimi și aproximativ 15% proteine.

Vezi și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci măsline în fiecare zi. Explicația specialiștilor

Nucile sunt bine cunoscute pentru că sunt bogate în grăsimi mononesaturate și polinesaturate și acizi grași omega-3. Ceea ce oamenii nu știu este că este săracă în carbohidrați și constă mai mult din fibre, care sunt o necesitate pentru organismul tău.

Nucile sunt destul de dense în nutrienți și oferă grăsimi sănătoase pentru inimă. Pe de altă parte, sunt extrem de bogate în antioxidanți. Aceste componente bioactive pot avea proprietăți anticancerigene, care nu numai că previn creșterea tumorilor, dar reduc și riscul de a dezvolta cancer de sân și de prostată. În afară de aceasta, antioxidanții stimulează, de asemenea, sănătatea inimii prin reducerea daunelor cauzate de radicalii liberi.

Mihaela Bilic explică de ce este indicat să mâncăm nuci

În cadrul celui mai mare studiu de acest gen, medicii și cercetătorii de la Universitatea Harvard au monitorizat 210.000 de persoane pe parcursul a trei decenii. Cercetările au descoperit că cei care au mâncat nuci au avut cu 14% mai puține șanse de a suferi atacuri de cord.

Datele au mai arătat că cei care au mâncat nuci au avut cu 20% mai puține șanse de a avea boli de inimă. Specialiștii mai spun că, în general, au avut cu aproape un sfert mai puține șanse de a muri din cauza bolilor de inimă pe parcursul studiului.

Vezi și: Când trebuie să iei vitamina D. Momentul potrivit din zi pentru un boost de sănătate

Cercetătorii au descris nucile ca fiind ”capsulele de sănătate ale naturii”, fiecare porție de 28 g fiind asociată cu o reducere ulterioară cu încă 13 procente a bolilor de inimă. Pe de altă parte, inclusiv nutriționiștii, printre ei și Mihaela Bilic, explică de ce ar trebui să mâncăm nuci, cel puțin odată pe zi:

”(…) Aceste fructe se numesc oleaginoase pentru că au concentrate multe grăsimi în structura lor. Grăsime înseamnă multe calorii dar și mai greu de digerat, mai ales când avem o bilă leneșă.

Nu așteptați ca nucile să se usuce și să se râncezească prin cămară, faceți o cură de minerale și iod, accelerează metabolismul, înlătură oboseala și crește performanțele fizice și intelectuale. Un pumn de miez de nucă zilnic… e la îndemâna oricui.”, eplică nutriționistul Mihaela Bilic.

Specialiștii când vorbesc de nuci se referă la varietatea crudă și nu la un pachet de nuci prăjite. Pe piață există o mulțime de gustări pe bază de nuci, care vin în tot felul de arome, dar ar trebui să încercați să evitați aceste opțiuni încărcate cu sare.

Mulți dintre noi mâncăm nuci ca parte integrantă a dietei, așa că majoritatea cumpără o mulțime de tipuri diferite în vrac. Sfatul nutrițoniștilor este că, dacă doriți să le includeți în dieta zilnică, atunci păstrați recipientele cu nuci la îndemână, astfel încât să nu uitați să le adăugați la mâncăruri sau doar pentru a fi în prim-planul minții atunci când vă simțiți puțin flămânzi.

Vezi și: Unde se păstrează nucile, de fapt. Toţi românii le ţin în cămară, însă aşa râncezesc

Nucile și beneficiile pentru sănătate

Aceiași specialiști spun că, în general, toate fructele cu coajă lemnoasă sunt bogate în grăsimi mononesaturate, care sunt denumite în mod obișnuit ”grăsimi bune”. Profilul nutrițional al nucilor diferă în funcție de soiuri, dar în general acestea furnizează aproximativ 160 de calorii pe porție și reprezintă o sursă de vitamina E, magneziu și seleniu.

Nucile furnizează, de asemenea, un pic de proteine, și ceva aminoacizii esențiali. Mai mult, conțin fier, zinc, calciu și vitaminele B, inclusiv B1, B2, B3 și B6. În plus, sunt o sursă utilă de fibre.

Fibrele pe care le conțin sunt cunoscute ca fiind insolubile, care ajută la aglomerarea scaunelor și favorizează tranzitul prin intestin, ceea ce poate ajuta la prevenirea constipației, explică aceeași nutriționiști:

”Nucile conțin, de asemenea, antioxidanți numiți polifenoli. Aceștia ajută la reducerea daunelor cauzate de excesul de radicali liberi din organism.

Radicalii liberi pot deteriora celulele și pot crește riscul de îmbolnăvire. Noi producem radicalii liberi în mod natural ca produs secundar al metabolismului.

Deși radicalii liberi au un rol pozitiv în răspunsul imunitar, producția lor poate crește ca răspuns la stres, poluare, lumină solară excesivă și fumat. Un număr prea mare în organism poate fi dăunător.”, mai arată nutriționișii în studiu.

Nucile reduc inflamația din organism

Nucile au fost studiate și pentru potențialul lor de a reduce inflamația din organism. Inflamația este un mecanism foarte important care ajută la vindecarea rănilor și protejează organismul de agenții patogeni dăunători, cum ar fi bacteriile și virușii.

Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, cum ar fi obezitatea, stresul, o dietă proastă, osteoartrita sau bolile autoimune, sistemul imunitar poate intra în suprasolicitare.

Adesea denumită inflamație cronică de grad scăzut, fenomenul trimite un răspuns inflamator la o amenințare percepută care nu necesită unul, iar în timp acest lucru poate provoca deteriorarea organelor și crește riscul de îmbolnăvire.

Cercetările sugerează că consumul de fructe cu coajă lemnoasă poate reduce inflamația și poate promova îmbătrânirea sănătoasă. Soiurile cele mai cercetate includ fisticul, nucile simple și cele de Brazilia și migdalele.

Concluzie

Acum că ai aflat toate aceste lucruri despre nuci, nu ai altceva de făcut decât să le adaugi în dieta ta zilnică și să vezi care sunt efectele consumului în timp. Așadar, mare grijă la dietă!

Digisport.ro
Italienii s-au convins de Dennis Man după ”nebunia” din Lecce - Parma și i-au dat o nouă poreclă
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Grupa de sânge care atrage țânțarii ca un magnet. Explicațiile cercetătorilor
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Risc mai mare de cancer pentru adulții cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani. Cum se pot feri
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
Corespondență din Ungaria după ce Dunărea s-a revărsat. Satul acoperit de ape, în care localnicii au înlocuit mașinile cu bărcile
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Netflix, cel mai așteptat film al lunii octombrie. O dramă romantică
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
NU se trece la Ora de iarnă în 2024. Au renunțat complet la schimbarea orei
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
DONALD TRUMP dă fiori americanilor. MĂSURI RADICALE anunțate de republican
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
„În camera asta am crescut eu” Cum arată casa în care a copilărit Ramona Olaru. Imaginile din interior i-au surprins pe mulți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro