Fructe și legume care cresc trombocitele – un super-tratament pentru sângele nostru

Fructe și legume care cresc trombocitele – un super-tratament pentru sângele nostru
Fructe și legume ce cresc trombocitele

Trombocitele sunt cunoscute ca și plachete sanguine și au rol esențial în procesul de coagulare a sângelui. Cu toate că acestea se mai clasifică uneori drept celule sanguine, ele sunt de fapt părți din celule mai mari, numite megalocite (celulă gigant). Rolul acestora este de coagula sângele și de a controla sângerarea. Trombocitele se declanșează atunci când o tăietură încetează să mai sângereze. Modificările de la nivelul trombocitelor pot crește riscul unei hemoragii masive și indică probleme medicale grave. Valorile normale ale trombocitelor sunt între 150.000-450.000/microlitru de sânge.

Fructe și legume care cresc trombocitele

Cele mai importante alimente care ajută la creșterea numărului de trombocite din corp sunt următoarele:

  • Rodia

Rodia este un fruct plin de substanțe nutritive și are, în același timp, proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și cresc imunitatea organismului. Cercetările au arătat că rodia ajută la creșterea numărului de trombocite. Fructul se poate consuma atât în stare naturală cât și sub formă de suc, în salate și deserturi. Pe lângă asta, este un fruct foarte delicios.

  • Dovleacul

Puțini știu, dar dovleacul este bogat în vitamina A și ajută la dezvoltarea trombocitelor. Mai mult de atât, reglează și proteinele produse de celule. Numărul trombocitelor din sânge este reglat de celulele proteice, de aici și importanța acestora. Pentru consum se poate obține suc proaspăt de dovleac, la care se adaugă o linguriță de miere.

Această băutură poate fi consumată de trei ori pe zi pentru a obține cele mai bune rezultate. Se mai poate consuma și în tocană, supă, piure sau chiar ca desert.

  • Sfeclă roșie

Acest aliment se recomandă în special persoanalor anemice. Specialiștii încurajează consumul de sfeclă deoarece contribuie la numărul trombocitelor. Sfecla poate fi consumată în diverse combinații și sub diferite forme (crudă, fiartă). În combinație cu morcovul se poate obține un suc sau chiar în supă. Consumul acestui suc este recomandat de două ori pe săptămână pentru a-și arăta efectele.

  • Frunze verzi

În această categorie putem include spanacul, frunzele de varză kale sau de schinduf. Ele sunt bogate în vitamina K și sunt recomandate pentru a spori numărul trombocitelor din sânge. Stimularea cheagurilor de sânge este dată de vitamina K, de aici și rolul său major. Dintre acestea, varza kale conține cea mai mare cantitate de vitamina K.

  • Papaya

Cu toate că este un fruct exotic, se găsește și în țara noastră și este benefic organismului pentru o funcționare armonioasă. Acest fruct accelerează creșterea numărului de trombocite într-un ritm alert, mai exact, chiar și în câteva zile. Fructul se poate consuma atât crud cât și sub formă de suc, la care se poate adăuga și puțină lămâie. Benefice pentru organism sunt și frunzele, se pot zdrobi și bea apoi, câteva lingurițe de suc amar de două ori pe zi.

  • Usturoi

Din aceeași categorie este și usturoiul. Pe lângă multe alte beneficii aduse organismului, se numără și cel de creștere a nivelului trombocitelor. Usturoiul împiedică agregarea trombocitelor între ele și, în același timp, obstrucția vaselor de sânge.

Usturoiul este și o bună sursă de vitamina C și asigură organismului, printr-o singură porție, de până la 71% din doza zilnică recomandată.