Aspirina ar putea să vină în ajutorul bolnavilor de coronavirus. Potrivit cercetătorilor de la Școala de Medicină a Universității din Maryland, doar o doză zilnică de aspirină poate să ajute la reducerea riscului de complicații grave.
Astfel, au fost examinate dosarele medicale a 412 pacienți, ce au fost internați în spital și au observat că cei care au luat aspirină au avut o scădere cu 47% a riscului de a muri din cauza coronavirusului, comparativ cu cei studiați, care nu luau o doză zilnică de aspirină. Cu toate acestea, medicii spun că dozele mari, luate fără a cosnulta un medic, pot duce la complicații.
”Aspirina are și un efect antiinflamator, dar și anticoagulant, adică împiedică formarea de cheaguri. Scade inflamația de la nivelul țesuturilor afectate. Are și un pic de efect antialgic, deci scade durerea și desigur această componentă anti-plachetară. Știm prea bine că în infecția cu Sars-Cov-2, este un status procoagulant, adică se formează acești trombi care pot duce la complicații severe, cum este tromboembolismul pulmonar și prin administrarea de aspirină scădem puțin acest risc. Nu ar trebui totuși să luăm aspirină fără indicația unui medic. Nu ne apucăm să luăm de la sine putere”, a afirmat Anamaria Dobrotă, medic infecționist.
Cercetătorii au observat că în cazul celor care iau aspirină, au fost cu 44% mai puține șanse să fie puse pe un ventilator. Tot cercetătorii au observat că în cazul celor care iau aspirină, au fost cu 43% mai puține șanse de a fi admise la unitatea de terapie intensivă. De asemenea, între 30-70% dintre persoanele cu coronavirus de la terapie intensivă dezvoltă cheaguri.
Aspirina este un medicament antiinflamator, care este folosit în general ca analgezic, iar în doze mici are un efect antiagregant (ce inhibă agregarea trombocitelor). Ea este prescrisă pe termen lung pentru diminuarea riscului de infarct.
„Există un raționament clar pentru a crede că (aspirina) ar putea fi benefică și este sigură, ieftină și larg disponibilă”, a afirmat Peter Horby, unul din cercetătorii care vor realiza un studiu asupra aspirinei, efectuat în Marea Britanie.
Astfel, cel puțin 2.000 de pacienți vor primi aleatoriu 150mg de aspirină zilnic alături de tratamentul obișnuit, iar datele obținute de la acești pacienți vor fi comparate cu cele ale altor 2.000 de pacienți care au primit tratamentul standard pentru COVID-19.
De asemenea, alte posibile tratamente ce vor fi evaluate în acest studiu includ antibioticul azitromicină și cocktailul cu anticorpi de sinteză, care este dezvoltat de compania americană de biotehnologie Regeneron și folosit pentru tratarea președintelui american Donald Trump.