25 feb. 2020 | 07:30

Frica de Coronavirus ține studenții acasă: lista universităților din România care nu mai țin cursuri

Știri generale
Frica de Coronavirus ține studenții acasă: lista universităților din România care nu mai țin cursuri

Mai multe universități din România și-au suspendat cursurile în perioada următoare din cauza riscurilor infecției cu coronavirus.

Momentan, nu a fost confirmat niciun caz de coronavirus pe teritoriul României, dar autoritățile au luat o atitudine preventivă, având în vedere numărul românilor aflați în carantină. Tot ca o consecință a acestei realități, mai multe universități din țara noastră și-au întrerupt efectuarea cursurilor.

Dincolo de faptul că nu mai țin cursuri, se află în carantină la domiciliu atât profesorii, cât și studenții care au fost în zonele cu risc de infecție cu coronavirus. Perioada pentru care au fost oprite cursurile este similare în fiecare dintre cele trei instituții de învățământ.

facultate

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a decis suspendarea cursurilor pentru 2 săptămâni, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a suspendat tot 14 zile cursurile la programele de studii cu predare în limbile engleză și franceză, iar Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu a suspendat cursurile până la sfârșitul săptămânii, anunță Ministerul Educației, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Un avertisment pe marginea coronavirus a fost făcut public și de oficialii celei mai important universități de medicină din România. Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a anunțat că persoanele revenite în țară de mai puțin de 14 zile după o călătorie în nordul Italiei, cu precădere în regiunile Lombardia, Veneto și Emilia Romagna, “trebuie să rămână acasă pentru autoizolare până la 14 zile şi să evite orice contact cu alte persoane”.

Este important de reținut că aceste decizii care vizează suspendarea cursurilor nu provin de la Ministerul Educației sau altă autoritate de la București. Universitățile au autonomie administrativă. Din acest motiv, decizia de a suspenda cursurile este luată de conducerea universității, cu aprobarea Senatului Universitar și a Consiliului de Administrație.

”Universitățile au obligația de a monitoriza starea de sănătate a studenților prin cabinetele medicale. În situația în care sunt depistați studenți care manifestă probleme medicale, universitățile au obligația de a informa Direcția de sănătate publică.”, se mai arată în același comunicat al Ministerului Educației.