Freezing rain sau ploaie înghețată e un fenomen care a paralizat România încă din 24 ianuarie. Cum se ajunge însă la o așa vreme extremă?
Fenomenul freezing rain sau ploaie înghețată apare de obicei când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de îngheţ. Mişcarea se întâmplă cel mai des în apropierea unor suprafeţe de apă.
Practic, fulgii de zăpadă intră în contact cu stratul de aer cald, se topesc şi se transformă în ploaie. Apoi, picăturile ajung din nou în stratul de aer rece, aproape de suprafaţa pământului, şi se răcesc brusc, fără însă să îngheţe complet.
Îngheţul are loc instantaneu, la contactul cu suprafeţele reci de la sol: asfalt, cabluri de elctricitate, copaci, avioane sau orice altă suprafaţă rece. Așa ajungem să avem drumuri, mașini, alte obiecte acoperite cu gheață.
O ploaie înghețată poate duce la ruperea cablurilor electrice, din cauză că gheaţa se depune pe cabluri și acestea pot ceda. De aici pot rezulta pene extinse de curent electric. În România, troleibuzele au avut cele mai mari probleme din cauza freezing rain.
Vremea extremă cu ploaie înghețată este un pericol și pentru șoferi, pentru că șoselele sunt sticlă, ceea ce face foarte de greu de controlat mașina, care va patina.
Specialiștii spun că cea mai bună și cea mai eficientă soluție cu care poți dezgheța rapid mașina este spray-ul special conceput pentru îndepărtarea cristalelor de gheaţă. Însă, dacă nu ai un astfel de spray, nu folosi o altă soluție, pentru că va îngheța instantaneu pe parbriz.
Sau dacă nu ai spray-ul de mai sus, poți să prepari o soluție acasă contra freezing rain. Este nevoie doar de două treimi de spirt și o treime de apă. După ce vei pulveriza această soluție pe ștergătoare, efectele se vor vedea în câteva secunde, ceea ce îți va permite să pleci cu mașina.
O altă problemă care ar putea apărea din cauza acestui fenomen este ca vopseau de pe mașina ta să fie distrusă de gheața depusă după o ploaie înghețată. Poți preveni asta, dacă îți speli mașina cel puțin o dată la câteva zile și dacă ai grijă să o usuci foarte bine.
Pentru a scăpa rapid de gheața depusă pe geamurile mașinii, aveți nevoie de un nevoie de un castron sau lighean în care amestecaţi apă rece cu puţin oţet, apoi înmuiaţi o cârpă în acest amestec şi ştergeţi parbrizul. Rezultatele se vor vedea imediat.
Un alt truc foarte util este ca după ce ați parcat mașina să o acoperiți parbrizul cu o cârpă sau cu o pătură mai veche. Pentru a fi sigur că patura va rămâne acolo, o poți prinde cu ajutorul ștergătoarelor şi a uşii de la maşină.
O variantă mai neobișnuită ar fi să pui într-o pereche de ciorapi niște nisip igienic pentru pisici. După, așezi ciorapii pe bord. Acesta absoarbe umiditatea din aer.