Indiferent cine am ajunge în viață, din punct de vedere al carierei, niciodată nu putem fi siguri de nimic. Un exemplu revelator este și cel despre care scriem azi. De la a juca la Cupa Mondială la a dormi pe carton și a cerși. Cam așa am putea simplifica povestea noastră cu fotbalistul de la Cupa Mondială care cerşeşte pe străzi pentru bani şi mâncare. Deși spune că „Fotbalul a fost tot pentru mine”, astăzi a ajuns să cerșească pe străzile Londrei. Citește mai departe, și află povestea fotbalistului Paul James cu 47 de prezențe la echipa națională.
Paul James este un fost fotbalist în vârstă de 59 de ani, născut în Țara Galilor, dar care a reprezentat echipa națională a Canadei la Cupa Mondială din Mexic din 1986. După ce și-a agățat ghetele în cui, însă, viața lui a luat o întorsătură și a căzut în droguri și sărăcie, petrecând șase ani fără o locuință permanentă.
El a jucat de 47 de ori pentru țara sa, iar mai târziu a fost și antrenor al echipei naționale U20 a Canadei. Însă, în ultimii 13 ani a fost șomer și în prezent trăiește pe străzile Londrei, după ce s-a întors în Marea Britanie din Canada chiar înainte de pandemie. Conform publicației britanice Daily Mail, Paul James este unul dintre cei mai decorați fotbaliști din Țara Galilor și din Canada.
S-a născut în Cardiff și a crescut la ferma părinților săi înainte ca familia să se mute la Toronto în 1980. Șase ani mai târziu, a fost titular în toate cele trei meciuri ale Canadei din grupe la singura lor Cupă Mondială înainte de Qatar. În 1984, a pierdut la penalty-uri în fața Braziliei în sferturile de finală ale Jocurilor Olimpice.
Fața sa este atârnată la Whitchurch High School, școala de stat din Cardiff, renumită pentru că a format sportivi internaționali, alături de câștigătorul Turului Franței, Geraint Thomas, fostul căpitan al echipei Lions, Sam Warburton, și căpitanul Țării Galilor, Gareth Bale. Este șomer de 13 ani și fără o locuință permanentă de șase ani. S-a întors în Marea Britanie din Canada chiar înainte de pandemie, supărat pe tratamentul la care a fost supus peste ocean.
„Și în timp ce Bale a condus Țara Galilor la prima sa Cupă Mondială din 1958 și Canada s-a angajat în prima din 1986, James se află pe străzile Londrei. Până în urmă cu câteva luni, când a găsit adăpost la un cămin de lângă Holborn, într-o cameră ocupată recent și de doi șoareci, a dormit pe bucăți de carton la Charing Cross sau la Catedrala Westminster. Înainte de asta, a stat pe străzile din Toronto.”, scriu despre Paul James cei de la Daily Mail.
Vorbind într-un interviu la sfârșitul anului 2022, Paul James a fost destul de clar în opinia sa că și-a pierdut locul de muncă din cauza stigmatului care i-a fost atașat pentru că a consumat cocaină.
„Cariera mea de fotbal a fost totul. Fotbalul a fost tot pentru mine! Nu ar fi trebuit să pierd nicio zi de muncă. Dacă mâine mi-aș pune capăt zilelor, ceea ce nu voi face, oamenii ar înțelege, pentru că a fost o brutalitate. Nu cred că ar trebui să numești pe cineva dependent de droguri, dependent de crack, drogat.
Cuvintele evocă iraționalitatea și o serie de etichete care îi consideră pe cei expuși ca fiind: criminali, înfricoșători, iraționali, nesiguri, de evitat, bolnavi, ratați, murdari, leneși, gunoaie, neangajabili. Vă dați seama cât de dezgustător este acest limbaj? Cum îți revii vreodată după ce ai fost etichetat ca fiind un dependent de crack fără adăpost? Nu te recuperezi.
Nu a existat niciodată un război împotriva drogurilor. A existat întotdeauna doar un război împotriva oamenilor. Și cei mai vulnerabili sunt cei care suferă cel mai mult de pe urma devastației stigmatului: excluderea socială, marginalizarea, sărăcia.”, a spus Paul James în interviul acordat Daily Mail.
Conform celor relatate, Paul James este convins că și-a pierdut postul de antrenor principal de fotbal la Universitatea York din Toronto, unde a condus echipa masculină la un campionat național, din cauza discriminării față de consumul de droguri.
Atunci când s-a oferit să demisioneze în 2009, deoarece starea sa mentală și consumul de droguri se agravau, el crede că Universitatea avea datoria de a-i oferi sprijin, dar în realitate lucrurile au stat cu totul altfel.
Conform jurnaliștilor britanici, Paul James și astăzi trăiește pe străzi, cerșind bani și mâncare, iar parte din ceea ce strânge donează celorlalți oameni fără adăpost pe care îi întâlnește pe drum.