Mihai Tudose, europarlamentar din partea PSD, și-a exprimat opinia privire la limitarea plăților cash, subliniind necesitatea de a fi „propriul său arbitru”. Fostul premier a fost întrebat ce crede despre decizia colegilor săi, iar răspunsurile sale nu au încurajat deloc opiniile actualului prim-ministru Ciolacu, care este total de acord cu această formă de a evita evaziunea fiscală.
În contextul discuțiilor aprinse despre limitarea utilizării plăților în numerar, europarlamentarul PSD, Mihai Tudose, și-a exprimat opinia personală cu privire la această problemă. În cursul zilei de miercuri, el a declarat că dorește să fie propriul său arbitru, în ceea ce privește metoda de plată preferată.
El a făcut referire la actualul ministru de Finanțe, Marcel Boloș, și predecesorul său, Adrian Câciu, menționând că amândoi au fost nevoiți să se confrunte cu o situație economică dificilă, lăsată în urma unor evenimente pe care le-a numit „niște accidente”, afectând economia sub umbrela pandemiei și a unui conflict armat.
„Lăsaţi-mă să fiu propriul meu arbitru, nu mă obliga să îmi iau o pâine cu card”, a a declarat Mihai Tudose la Prima News.
Euparlamentarul PSD a reamintit ceea ce susținea și în 2017, atunci când era premier, cu privire la avanatajele salariului în plic. La acel moment, Mihai Tudose afirma că nu dorește să-și ia salariu pe card pentru a nu da niciun ban băncii.
La mulți ani distanță, politicianul își menține părerea și susține că nu dorește să fie obligat să le dea comisioane băncilor, subliniind că din 100 de lei pe care îi are, dorește să se bucure de aceeași sumă și nu să împartă cu banca la fiecare tranzacție efectuată.
„Eu muncesc pentru 100 de lei, celebra sută a domnului Ciolacu. Domnule, lasă-mă să fie toată suta aia a mea, nu mă obliga ca din suta aia, de fiecare dată când îmi iau o pâine, să dau pe la bancă, pentru că nu este gratuit, banca îmi ia un comision”, a afirmat Tudose.
Tot el a explicat că pentru achiziționarea unui pachet de țigări, care este un produs cu preț fix, comisionul pentru POS este mai mare decât adaosul comercianților, lucru care nu este deloc încurajator.
În continuare, fostul premier a evidențiat atât avantajele deciziei de limitare a plăților cash, cât și dezavantajele evidente. Mihai Tudose a reiterat faptul că această condiție, de a ”trece pe la bancă” ca să poată trăi, nu este deloc agreată deloc, mai ales că este impusă. El a confirmat că are un card bancar, spre deosebire de anul 2017, când nu deținea, cu ajutorul căruia își achită facturile și alte datorii.
Acesta a confirmat faptul că evaziunea fiscală prinde aripi cu libertatea acestir plăți de tip cash, însă există și situații în care anumite tranzacții nu se pot efectua doar cu ajutorul cardului.
Din păcate, la acest moment, cel puțin 40% din populație încă nu deține un card, astfel că, în aceste condiții, tranzacții între o persoană care nu are card și una care are ar fi imposibilă.
”Sunt de acord, pentru că de aici începe evaziunea fiscală, banii la negru. E un argument bun. Sunt de acord că nu poţi să te duci să cumperi o maşină, o casă, cu cash. Pe de altă parte, vreau să pot să mă duc să îmi cumpăr o bucată de teren la ţară. Ghice, ce? Vânzătorul nu are cont?
Ce facem? Îl oblig pe ăla să îşi facă cont? Nu poţi să interzici cash-ul total. Care este pragul, că e 2.000, că e 5.000, este altă discuţie”, a explicat Tudose, potrivit sursei citate.