Fortul de lângă București a fost scos spre vânzare. Dacă vă gândeați că găsiți de vânzare doar palate sau castele în centrul Capitalei aflați că un fort a fost scos la vânzare. Clădirea care a fost construită de Regele Carol I a fost scoasă la vânzare pentru o sumă impresionantă de bani. Ce preț are și ce a reprezentat această clădire aflăm imediat!
Regele Carol I a realizat centura de fortificații a „Cetății București”, un proiect colosal și foarte costisitor ( peste 500 de milioane de euro la valoarea banilor de azi) construită cu scop defensiv.
Regele Carol I era pasionat de fortificații și studiase procesul de fabricație a gurilor de foc la vestită fabrică Krupp
În secolul al XIX-lea, Regele Carol I a vrut să creeze un sistem de apărare împotriva popoarelor asupritoare. După ce am scăpat de invazia turcilor, alte popoare stăteau la coadă pentru a ne cuceri teritoriul vast pentru care românii au luptat cu îndârjire.
Rușii, turcii și austro-ungarii voiau să ne cucerească, iar regele voia să apere granițele țării. A participat ca voluntar în armata Prusiei, în al doilea război al Schleswigului, război purtat de Prusia și de Austria împotriva Danemarcei. A studiat procesul de fabricație a gurilor de foc la vestită fabrică Krupp din Essen și a participat la asaltul citadelelor Fredericia și Duppel.
Deci, știa cum se apără și cum se cucerește un oraș fortificat. Dorothee Hasnaș, arhitect și curator a declarat despre fortificațiile Bucureștiului:
„Regele Carol I a înțeles că noi suntem în mijlocul Bărăganului. Bucureștiul s-a dezvoltat ca oraș la întretăierea drumurilor caravanelor, a rutelor comerciale. Ori, un oraș care se bazează pe comerț rareori este o fortăreață și asta este particularitatea fortificațiilor Bucureștiului. Relieful și clima influențează tradițiile și credințele locale și urbanismul, desigur. Turcii nu i-au lăsat niciodată pe bucureșteni să facă fortificații pe dealuri. Am fost un oraș de comercianți, iar comercianții nu se apară, ei negociază și apoi văd cum se descurcă”.
„Vând teren în suprafață de 17.199 mp construcție subterană FORT în suprafață de 3.294 mp la Bragadiru. Preț 400.000 de euro, la licitație în 25.11. 2021”, este specificat în anunț.
Fortul de vânzare este de fapt o baterie neidentificată în Cartea Funciară, cu patru proprietari, două societăți comerciale și două persoane fizice. Este una dintre cele mai bine conservate baterii care înconjoară Bucureștiul, fără prea multe deșeuri și gunoaie, aparent abandonată. Suprafața inițială a terenului era de 8.7336 ha, conform Decretului regal nr 236/03.09 din anul 1886.
Forturile au ajuns la primăriile locale sau au fost vândute direct către privați
Arhitectul Dorothee Hasnaș a încercat să facă lumina privind vânzarea construcțiilor cu iz istoric.
„După anul 1989 Armata și-a făcut ordine în registre și a început să decomisioneze proprietățile de care nu mai avea nevoie. Forturile au ajuns la primăriile locale sau au fost vândute direct către privați. Primăriile locale fac de multe ori puneri în posesie, le spun retrocedări, dar este greșit folosit termenul. Retrocedezi ceva ce a fost naționalizat, ori fortificațiile nu au fost naționalizate niciodată”.
Ansamblul de fortificații construit de Regele Carol I se regăsește în secolul al XXI-lea într-o stare remarcabil de bună pentru felul în care a fost întreținut în cei aproximativ 130 de ani de existență. Acestea sunt structural solide și necesită intervenții minimale, mai degrabă de igienizare, punere în siguranță și cosmetizare, pentru a putea fi utilizate.
Într-un București sufocat de lipsa spațiilor culturale și comunitare, în care vechile repere ale orașului sunt în mare parte sub semnul pericolului de cutremur, Cetatea București oferă un uriaș fond construit care așteaptă să fie adus în circuitul urban.