Povestea pensionarului care avea un muzeu în pivniță: de ce a primit o amendă drastică

Povestea pensionarului care avea un muzeu în pivniță: de ce a primit o amendă drastică

Un pensionar din Germania a fost amendat după ce în pivnița sa a fost găsit un adevărat muzeu dedicat armelor.

Un bărbat în vârstă de 84 de ani din Germania, pasionat probabil de istorie, avea ascunse în pivniță mai multe piese de armament din cel de-Al Doilea Război Mondial. Printre ele se numără inclusiv un tanc folosit de armata germană.

El avea în subsol și un tun antiaerian și o torpilă. Acum, însă, e obligat să plătească o amendă de 250.000 de euro, dar și să vândă colecția de arme. Potrivit avocatului său, un muzeu american ar fi interesat să cumpere tancul Panther. Instanţa, procurorii şi apărarea au ajuns la un acord, iar bărbatul va primi o pedeapsă cu suspendare.

Pensionarul cu muzeu în pivniță

Armamentul – un tanc model Panther, un tun antiaerian cu calibrul de 8,8 centimetri, o torpilă, un mortier, mitraliere, puşti de asalt, pistoale automate şi peste 1.000 de cartuşe – a fost găsit în timpul unei percheziţii efectuate în vara anului 2015.

Percheziţia vilei, desfăşurată în 2015, s-a transformat într-o operaţiune de două zile. La aceasta au participat 20 de soldaţi care au avut nevoie de aproximativ nouă ore pentru a îndepărta de pe proprietatea bărbatului tancul, cu o greutate de aproape 40 de tone.

Inculpatul, a cărui identitate nu a fost făcută publică în conformitate cu legile stricte privind protecţia datelor din Germania, a susţinut la o audiere de la începutul acestui an, că a achiziţionat tancul din Anglia, sub formă de fier vechi.

Problema principală cu care s-a confruntat instanţa regională din Kiel a fost încadrarea armelor găsite. Procuratura a susţinut că acestea erau operaţionale, ceea ce însemna că bărbatul a încălcat Legea privind controlul armelor de război şi a comis şi alte infracţiuni legate de posesia de arme. Experţii numiţi de instanţă au considerat, însă, că doar tunul antiaerian putea fi considerat o armă de război, restul obiectelor nemaifiind operaţionale.

Citește și: