Formular pentru vacanță în Grecia. Anunț important pentru toți românii care se duc acolo

Formular pentru vacanță în Grecia. Anunț important pentru toți românii care  se duc acolo
Formular pentru vacanță în Grecia.

Reprezentanții CERT-RO – Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică îi avertizează pe românii care pleacă în Grecia că trebuie să fie foarte atenți atunci când își introduc datele obligatorii ca să intre în această țară.

Formular pentru vacanță în Grecia

În contextul în care turiștii sunt obligați să completeze formularul PLF pentru intrarea în Grecia, CERT-RO indică că sunt anumite site-uri false ce doresc să colecteze datele călătorilor.

„Cei care călătoresc sau plănuiesc să se deplaseze în Grecia trebuie să fie atenți unde își introduc datele pentru generarea formularului necesar pentru intrarea în țară. Site-ul oficial, recomandat inclusiv de Ministerul Afacerilor Externe este https://travel.gov.gr.

Au apărut deja site-uri care pot profita de neatenția utilizatorului pentru a-i colecta date cu caracter personal sau date financiare”, au avertizat cei de la CERT-RO, pe Facebook. De asemenea, sursa citată mai arată cu unui turist i s-au cerut datele cardului financiar.

„Evitați accesarea surselor neoficiale și nu furnizați date pe astfel de site-uri! Mai mult, în acest caz utilizatorului i s-au cerut inclusiv date de card, deși în care în mod normal formularul NU specifică necesitatea oferirii acestor detalii”, mai avertizează cei de la CERT-RO.

Ce trebuie să știi dacă pleci în Grecia

Potrivit informațiilor comunicate de autoritățile elene, ca să intre în Grecia, cetățenii români trebuie să prezinte următoarele:

  • un formular de localizare a pasagerilor (PLF – Passenger Locator Form: https://travel.gov.gr/#/user/login) completat cu cel puțin 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei. Formularul este obligatoriu pentru intrarea pe teritoriul Greciei, indiferent de calea de acces (aeriană, rutieră, maritimă). Apoi, după completarea datelor din formular, călătorii vor primi un e-mail de confirmare. De asemenea, în ziua intrării în Grecia, călătorii vor primi, prin email, Formularul PLF cu un cod unic (QR), care trebuie prezentat autorităților elene.
  • unul dintre următoarele documente referitoare la COVID-19. Măsura nu se aplică copiilor cu vârsta sub 12 ani.
  • rezultatul negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2, care a fost efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei, ori rezultatul unui test rapid antigen negativ, recoltat cu maximum 48 de ore anterior intrării în Grecia. Documentul care atestă rezultatul negativ poate să fie emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
  • dovada vaccinării cu un vaccin autorizat pentru COVID-19, dar să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică.
  • un document eliberat de un laborator autorizat sau un certificat medical care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia.
  • certificatul european digital COVID-19, în format tipărit sau digital.

De menționat este că autoritățile elene pot efectua teste rapide, algoritmic, la punctele de control a trecerii frontierei. Călătorul așteaptă pe loc, la frontieră, rezultatul testului. În situația unui rezultat pozitiv, călătorul în cauză va sta în carantină 10 zile, într-o locație stabilită de autoritățile elene.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI