Unul din reprezentanții de seamă ai ANSVSA, Stelian Caramitru trece prin momente extrem de grele. Patima jocurilor de noroc, cosiderată deja a fi o boală, i-ar fi distru viața fiului său. Ca fiul acestuia sunt extrem de mulți, iar autoritățile, deși au programe de conștientizare, nu au făcut mai nimic. Asta până de curând, deoarece un deputat PNL a depus un proiect de act normativ referitor la acest flagel.
Jocurile de noroc, încă de la inventarea primelor sloturi au reușit să devină un mod în care mulți și-au pierdut banii. În timp, în urma unor cercetări amănunțite, s-a dovedit că jocul de noroc poate deveni unul compulsiv, numit și tulburare de joc de noroc.
Specialiștii au ajuns la concluzia că reprezintă nevoia incontrolabilă de a continua să joci jocuri de noroc. Și asta în ciuda consecințelor pe care le are asupra vieții persoanei în cauză.
Jocurile de noroc înseamnă că ești dispus să riști ceva la care ții în speranța de a obține ceva de o valoare și mai mare. „Jocurile de noroc pot stimula sistemul de recompensă al creierului la fel ca și drogurile sau alcoolul, ceea ce duce la dependență”, spun specialiștii comportamentali.
Jocul de noroc compulsiv este o afecțiune gravă care poate distruge vieți, iar tratarea jpoate fi o provocare. Conform statisticii, sunt multe persoane care se luptă cuaceastă dependență. Mulți dintre acești dependenți de jocuri de noroc au găsit ajutor prin tratament profesional.
Deși mulți nu vor să recunoască, cazurile dependenților de jocurile de noroc, indiferent care ar fi ele, există și în România. Înaintea apariției așa-ziselor cazinouri, în România existau alte modalități de pierde banii la jocurile de noroc. Erau acele locații unde să găseau păcănelele, aparatele la care băgai fise și puteai câștiga, dar de cele mai multe ori, pierde bani mulți.
Se pare că un astfel de caz există și în familia lui Stelian Caramitru, funcționar în cadrul ANSVSA. Conform unor relatări ale celor de la „playresponsibly”, fiul lui Stelian Caramitru și-ar fi distrus viața din cauza acestor păcănele:
„Stelian Caramitru face un rechizitoriu nemilos industriei jocurilor de noroc, unde psihoterapeuți plătiți de diverși operatori mimează sprijinul pentru jucătorii nevoiași, în vreme ce ONJN nu ridică un deget pentru protejarea sau pentru salvarea celor picați în prăpastie.”, scriu cei de la playresponsibly.ro.
Conform mărturisilor lui Stelian Caramitru, fost membru al PNL, actualmente doar angajat în instituția statului ANSVSA, fiul său este în continuare dependent de jocurile de noroc.
Același Stelian Caramitru recunoaște că „dependența se capătă după frecventarea acestor săli de jocuri sau de case de pariuri. Așa spun specialiștii, nu spun eu. Noi doar am constatat pe pielea noastră treaba asta”.
Funcționarul public spune că ONJN, instituția care reglementează jocurile de noroc în România, nu ar recunoaște că există adicție de jocuri de noroc la noi. În același timp, Stelian Caramitru declară că „Este o obrăznicie să spui asta.”
„Dar, ce să le ceri unor astfel de oameni? Le-am trimis poze cu minori care joacă la păcănele și spun că nu este adevărat. N-au scrupule! Am zis că dacă președintele ONJN nu vrea să emită un ordin de președinte prin care să lămurească situația asta, atunci trebuie modificată ordonanța 77 printr-o inițiativă legislativă. Stați puțin, că urmează să apară normele.
Dacă vor fi emise, atunci industria trebuie să se conformeze, iar în momentul în care eu vin și depun cerere de auto-excludere, trebuie să țină cont de ea. Acum, fiul meu cere să nu fie lăsat în sală de jocuri, dar nimeni nu-i interzice intrarea! A făcut o grămadă de cereri să fie interzis! El singur nu se poate opri!
(..) Fiul nostru a beneficiat de sprijinul nostru, așa cum ne-au învațat psihoterapeuții, cei de bună-credință, că am dat și peste unii care luau bani de la operatori și ne și dădeau nouă lecții. Dacă nu ne sprijineau primii, el era mort acum, pentru că a avut mai multe tentative de suicid. Înțelegeți?”, declară Stelian Caramitru pentru publicația amintită.
Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc (ONJN) se află într-un conflict major de interese. Pe de-o parte, este instituția care reglementează aceste jocuri. Pe de alta, ar trebui să aibă menirea de a informa corect și coerent asupra pericolelor, prin campanii de conștientizare. Dar, după cum declara Stelian Caramitru, oficialii ONJN fac exact invers.
Aceleași conflicte de interese dintre industrie și programele de reabilitare blochează lupta împotriva dependenței de jocurile de noroc în România. Conform unei analize de acum 5 ani, publicată de Politico, între 2004 și 2013, în România, numărul aparatelor de tip slot-machine s-a cvadruplat. Se estima că existau aproximativ 70.000 de astfel de aparate.
Tot în 2015, veniturile statului din licențe și permise de jocuri de noroc au crescut la fel, de la 147 de milioane de euro în 2014 la 266 de milioane de euro. Tot în 2014, aproximativ 87% din acești bani au provenit de la operatorii de slot-machine, mai spune analiza Politico.
Operatorii estimau atunci că numărul celor pe care îi numesc „jucători cu probleme” era de aproximativ 98.000, la o populație de puțin sub 20 de milioane de locuitori. Astăzi numărul acestora, mai mult ca sigur că a crescut.
Dependeța, de orice natură, duce la distrugeri de vieți, adevărate drame, iar cei care suferă, în afară de cel dependent, sunt și membrii familiei, din păcate.