Așa cum scriam recent, Guvernul Ciucă este pus pe majorări de taxe și impozite. Printre măsurile fiscale anunțate este și cea legată de jocurile de noroc. Guvernul a anunțat o nouă taxă de 40% pentru această plăcere a românilor. Dacă se va pune în aplicare, propietarii de astfel de săli spun că, în curând, românii ar putea alege calea ilegală pentru a-și satisface aceste plăceri.
În pachetul de măsuri fiscale propuse pentru majorare se numără și o nouă taxă de 40% pentru jocurile de noroc. Imediat după anunțarea acestei noi măsuri reprezentanții AOJND au reacționat. Președintele asociației spune că „înainte de a adopta o astfel de măsură fiscal, trebuie luaţi în considerare o serie de factori.”
„În primul rând, jocurile de noroc online sunt în principal o industrie a divertismentului. Nicidecum o sursă de venituri pentru jucători. Conform datelor AOJND, peste 80% din cei care retrag bani în urma participării la jocuri de noroc, retrag sume de până la maxim 1.000 de lei.
Majoritatea sunt însă mult mai mici, de ordinul a câtorva sute de lei. Practic, vorbim majoritar de cazuri în care jucătorul nu urmăreşte câştigul cu orice preţ ci plăcerea de a concura. În acest fel gambling online este mai degrabă o sursă de reducere a stresului cotidian”, a declarat Odeta Nestor, preşedinte Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță.
Conform legislației în vigoare, pentru jocurile de noroc în sălile specializate, impozitul pe licență este o taxă fixă cu o anumită valoare în funcție de tipul de jocuri de noroc exploatate. Taxa poate varia de la 5 000 de euro pe an, în cazul cluburilor de tombolă sau de poker, și la 95 000 de euro pe an pentru cazinouri, conform legii:
„Taxa de autorizare pentru activitățile terestre se plătește anual. Se calculează în funcție de următoarele criterii:
(i) Veniturile operatorului: în cazul activităților de pariuri, bingo televizat și tombola, taxa de autorizare reprezintă 16% din veniturile operatorului. Dar nu mai puțin de o anumită sumă. Suma variază în funcție de tipul de joc. Este vorba de 90.000 euro pentru pariuri, și 115.000 de euro pentru bingo televizat.
(ii) Numărul de locații/mijloace de joc: cazinourile terestre presupun o taxă de autorizare de 60.000 euro pe masă, pentru București. Se plătesc 30.000 euro pe masă, pentru locațiile din afara Bucureștiului. Fiecare slot machine cu câștiguri nelimitate necesită o taxă de autorizare de 3.600 euro. Pentru jocurile de bingo desfășurate în săli de joc, operatorul este obligat să plătească o taxă de autorizare de 7.000 euro pe locație. Se adaugă 3% din valoarea cartelelor tipărite achiziționate în mod obligatoriu de la Imprimeria Națională a României.”
Legislația în vigoare din România spune că un operator de jocuri de noroc online trebuie să plătească o taxă anuală de licență. Taxa este calculată în funcție de cifra de afaceri a operatorului. Taxa variază între 6.000 de euro pe an, pentru o cifră de afaceri anuală mai mică de 500.000 euro. Poate ajunge până la 120.000 euro pe an, pentru o cifră de afaceri care depășește 10.000.000 euro.
„Taxa de autorizare pentru jocurile de noroc online se plătește, de asemenea, anual. Conform legii în vigoare, se ridică la 16% din venitul obținut din activitățile de jocuri de noroc, dar nu mai puțin de 100.000 de euro pe an.
Taxele administrative pentru solicitarea și obținerea unei licențe online de clasa 1 sunt următoarele:
(i) 2.500 euro pentru analiza dosarului, plătită în momentul depunerii documentației pentru obținerea licenței la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc;
(ii) 8.500 euro pentru eliberarea licenței.”,se mai arată în legislație.
În plus, operatorii licențiați online contribuie anual cu 5.000 de euro la activitatea de responsabilitate socială în domeniul jocurilor de noroc. Această activitate a fost înființată pe lângă Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc pentru prevenirea dependenței de jocuri de noroc.
Legea mai spune că, pentru a acoperi riscul de neplată a obligațiilor către bugetul de stat, operatorii de jocuri de noroc online trebuie să constituie un fond de garantare. Acest fond este instituit, conform prevederilor OUG nr. 77/2009. „Garanția este stabilită în cuantum de 100.000 de euro pentru fiecare tip de joc organizat, cazinou online, pariuri online, bingo online și keno”, spune legea.
Odeta Nestor, preşedinte asociației, mai spune că implementarea acestei taxe ar duce la reducerea sumelor plătite de operatori. Procentul ar ajunge la aproximativ 50%, dar și la reducerea investițiilor făcute de operatori.
O nouă taxă de 40%, mai spune Odeta Nestor, ar putea diminua inclusiv investițiile și sumele alocate, prin sponsorizăi, în sportul românesc. În același timp, mai spune Nestor, „curând, ar putea alege calea ilegală pentru a și-o satisface”.
Rămâne de văzut dacă se va aplica această nouă taxă de 40% pentru această plăcere a românilor.