Românii pot fi martorii unui spectacol pe cer. Ce fenomen astronomic deosebit are loc în această noapte? Ve putea fi observat din noaptea de 4 ianuarie. Specialiștii anunță momente incredibile pe cer.
Anul 2022 vine cu vești mari pentru cei care sunt pasionați de astornomie. Concret, un eveniment deosebit urmează să aibă loc pe cer chiar în această perioadă. Spectacolul va putea fi observat chiar din noaptea de 4 ianuarie, iar specialiștii susțin că urmează și alte momente deosebite pe cerul Terrei pentru că Noul An este plin.
Mai exact, în această noapte românii vor putea vedea o ploaie de stele superbă. Primul eveniment astronomic este cunoscut ca și curentul de meteori Quadrantide care este prezent în seara de 3 ianuarie, în jurul orelor 22:30 și se desfășoară pe tot parcursul nopții de 4 ianuarie.
Quadrantidele reprezintă un curent de meteori. Acesta este unul din cei mai puternici curenți de meteori și are un maxim de 100 până la 140 de stele căzătoare pe oră, arată Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu” din București.
Pasionații din acest domeniu vor putea admira multe alte astfel de fenomene pe parcursul anului 2022. Specialiștii indică faptul că vom avea și o eclipsă specială de Lună în mai și o eclipsă de Soare în luna octombrie.
„Pe 16 mai va fi o eclipsă interesantă de Lună. Începe la 4 dimineaţa şi vom vedea cum Luna intră încet în umbra Pământului şi o să apună cât timp este în umbră. Vom vedea în dimineaţa de 16 mai cum apune Luna eclipsată şi răsare Soarele”, a spus Adrian Şonka la Antena 3.
Românii vor putea privi către cer pentru a vedea eclipsa de Soare din toamna din anul în curs, de pe data de 25 octombrie. De asemenea, în luna decembrie este așteptat ca planeta Marte să ajungă la cel mai apropiat punct de Terra.
Planeta Roșie va fi vizibilă și extrem de strălucitoare datorită apropierii sale la 81 de milioane de kilometri de Pământ. Cei care doresc să vadă minunile acestea, trebuie să treacă neapărat datele menționate în calendar.
„Vom mai avea o eclipsă de Soare, care se vede din ţara noastră de oriunde te-ai afla. Se petrece pe 25 octombrie şi o să aibă maximul pe la ora 14:50, deci se vede bine. Nu durează foarte mult, cam vreo două ore. Practic, Soarele o să fie acoperit de Lună cam vreo 45%, cel mai mult în estul ţării”, a mai spus el.