Când se poate vedea cu ochiul liber ploaia de meteoriți ”Leonidele” și la ce oră trebuie să te uiți pe cer

Când se poate vedea cu ochiul liber ploaia de meteoriți ”Leonidele” și la ce oră trebuie să te uiți pe cer
Data și ora la care pot fi văzute Leonidele

Leonidele  reprezintă o ploaie de meteoriți. Acestea apar atunci când Pământul trece prin urma lăsată de cometa Tempel-Tuttle pe orbita sa de 33 de ani în jurul Soarelui. Ele se numesc Leonide deoarece radiază din constelația Leo. Iată când se poate vedea cu ochiul liber ploaia de meteoriți ”Leonidele” și la ce oră trebuie să te uiți pe cer.

Ploaia de meteoriți Leonidele – ziua și ora în care se pot vedea

În fiecare an, în luna noiembrie, o ploaie de meteoriți numită Leonide radiază din direcția constelației Leului de pe cer. Ele pot fi observate cu ochiul liber atunci când cerul este senin și nu există lumina lunii.

Ploile de stele se desfășoară pe tot parcursul lunii noiembrie. Încep în fiecare an în a 5-a sau a 6-a zi și termină pe  data de 30 a lunii. În fiecare an, acestea ating apogeul în același timp, pe data de 17 noiembrie.

Leonidele – ploaia de meteoriți care se poate vedea cu ochiul liber

Meteoriții Leonidei pot fi văzuți de obicei între 10 și 20 noiembrie. Aceștia sunt meteoriții rapizi, asociați cu fluxul de resturi al cometei 55P/Tempel-Tuttle.

Radiantul, care reprezintă punctul de pe cer din care pare să emane meteoriții se află în porțiunea curbată a asterismului Secera din constelația Leului, model care este menit să reprezinte capul Leului.

Ploaia de meteoriți Leonidele

Ploaia de meteoriți Leonidele atinge apogeul săptămâna aceasta, miercuri, pe data de 17 noiembrie 2021. O Lună aproape plină ar putea face ca observarea lor să fie destul de dificilă. Cel mai bun moment pentru a vedea Leonidele la acea dată fiind între miezul nopții și zori.

Așadar, Luna strălucitoare aproape plină pe  data de 17 noiembrie va face ca observarea Leonidelor în 2021 să fie mai dificilă.

Cum să vezi meteoriții Leonidele

Meteoriții Leonidele sunt cel mai bine observați după miezul nopții și, din punct de vedere tehnic, ar trebui să ofere cel mai bun spectacol în dimineața zilei de 17 noiembrie 2021, de la ora 00:00 UT până la începutul zorilor, în jurul orei 05:40 UT.

În 2021, o Lună strălucitoare, aproape plină, va împiedica observatorii să vadă genul de spectacol de care au avut parte la Leonidele din 2020.

Leonidele văzute cu ochiul liber

Pentru a vedea meteoriții Leonidele, se caută un loc ferit de poluarea luminoasă a orașelor, cu condiția ca acest loc să fie sigur. Se localizează ploaia de meteoriți pe cerul nopții, folosind o hartă stelară sau o aplicație astronomică pentru smartphone, dacă este necesar.

Nu este nevoie de un telescop sau de un binoclu pentru a vedea o ploaie de meteoriți. Acestea v-ar îngusta câmpul vizual. Observarea cu ochiul liber este cea mai bună variantă, dar acordați ochilor aproximativ 30 de minute pentru a se adapta corespunzător la întuneric și pentru a putea vedea mai mult.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI