17 nov. 2021 | 20:47

Când se poate vedea cu ochiul liber ploaia de meteoriți ”Leonidele” și la ce oră trebuie să te uiți pe cer

Știri generale
Când se poate vedea cu ochiul liber ploaia de meteoriți ”Leonidele” și la ce oră trebuie să te uiți pe cer
Data și ora la care pot fi văzute Leonidele

Leonidele  reprezintă o ploaie de meteoriți. Acestea apar atunci când Pământul trece prin urma lăsată de cometa Tempel-Tuttle pe orbita sa de 33 de ani în jurul Soarelui. Ele se numesc Leonide deoarece radiază din constelația Leo. Iată când se poate vedea cu ochiul liber ploaia de meteoriți ”Leonidele” și la ce oră trebuie să te uiți pe cer.

Ploaia de meteoriți Leonidele – ziua și ora în care se pot vedea

În fiecare an, în luna noiembrie, o ploaie de meteoriți numită Leonide radiază din direcția constelației Leului de pe cer. Ele pot fi observate cu ochiul liber atunci când cerul este senin și nu există lumina lunii.

Ploile de stele se desfășoară pe tot parcursul lunii noiembrie. Încep în fiecare an în a 5-a sau a 6-a zi și termină pe  data de 30 a lunii. În fiecare an, acestea ating apogeul în același timp, pe data de 17 noiembrie.

Leonidele – ploaia de meteoriți care se poate vedea cu ochiul liber

Meteoriții Leonidei pot fi văzuți de obicei între 10 și 20 noiembrie. Aceștia sunt meteoriții rapizi, asociați cu fluxul de resturi al cometei 55P/Tempel-Tuttle.

Radiantul, care reprezintă punctul de pe cer din care pare să emane meteoriții se află în porțiunea curbată a asterismului Secera din constelația Leului, model care este menit să reprezinte capul Leului.

Ploaia de meteoriți Leonidele

Ploaia de meteoriți Leonidele atinge apogeul săptămâna aceasta, miercuri, pe data de 17 noiembrie 2021. O Lună aproape plină ar putea face ca observarea lor să fie destul de dificilă. Cel mai bun moment pentru a vedea Leonidele la acea dată fiind între miezul nopții și zori.

Așadar, Luna strălucitoare aproape plină pe  data de 17 noiembrie va face ca observarea Leonidelor în 2021 să fie mai dificilă.

Cum să vezi meteoriții Leonidele

Meteoriții Leonidele sunt cel mai bine observați după miezul nopții și, din punct de vedere tehnic, ar trebui să ofere cel mai bun spectacol în dimineața zilei de 17 noiembrie 2021, de la ora 00:00 UT până la începutul zorilor, în jurul orei 05:40 UT.

În 2021, o Lună strălucitoare, aproape plină, va împiedica observatorii să vadă genul de spectacol de care au avut parte la Leonidele din 2020.

Leonidele văzute cu ochiul liber

Pentru a vedea meteoriții Leonidele, se caută un loc ferit de poluarea luminoasă a orașelor, cu condiția ca acest loc să fie sigur. Se localizează ploaia de meteoriți pe cerul nopții, folosind o hartă stelară sau o aplicație astronomică pentru smartphone, dacă este necesar.

Nu este nevoie de un telescop sau de un binoclu pentru a vedea o ploaie de meteoriți. Acestea v-ar îngusta câmpul vizual. Observarea cu ochiul liber este cea mai bună variantă, dar acordați ochilor aproximativ 30 de minute pentru a se adapta corespunzător la întuneric și pentru a putea vedea mai mult.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
A anunțat că divorțează la două ore după ce soția lui a născut, s-a logodit iar și după câteva zile a apărut cu altă femeie
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost dus în alt sat și bătut cu bestialitate
Digi24
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Capital.ro
Calendar ortodox pentru mai 2024. Cele mai importante sărbători religioase ale lunii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENALIZĂRI la PENSIE! Cine PIERDE BANI imediat
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro