Vine vești importante de la meteorologi, aceștia anunțând că fenomenul „El Nino” s-a încheiat, explicând, în același timp, și ce urmează să se întâmple cu vremea în următoarea perioadă.
Anomaliile vremii de la final de aprilie a apărut ca urmare a puterniculului fenomen meteorologic El Nino. Acesta a contribuit, împreună cu schimbările climatice, la creșterea temperaturilor globale la noi maxime în ultimele luni, dar acum, conform specialiștilor, fenomenul „El Nino” s-a încheiat.
Anunțul avea să fie făcut marți de către oamenii de știință de la Biroul Australian de Meteorologie. Oceanul Pacific s-a răcit „substanțial”, potrivit datelor colectate săptămâna trecută de această organizație.
La rândul său, Administrația națională americană pentru oceane și atmosferă (NOAA) a prezis, de asemenea, în urmă cu o săptămână, că fenomenul se apropie de sfârșit și că acest lucru se va întâmpla între lunile aprilie și iunie.
Organizația Meteorologică Mondială (OMM) este de acord, estimând că există o probabilitate de 80% de condiții neutre, nici că fenomenul extrem El Nino, nici La Nina, vor mai avea putere între aprilie și iunie.
„Ultimul eveniment El Nino, care a început în luna iunie a anului trecut, a adus ape mai calde la suprafața Pacificului, adăugând căldură suplimentară în atmosferă și provocând creșterea temperaturilor globale, depășind recordurile istorice lună de lună. Ce se poate întâmpla în lunile următoare este încă incert”, spun cercetătorii.
Recentele recorduri lunare de temperatură ridicată la nivel global i-au determinat pe unii oameni de știință să se teamă că lumea ar putea intra într-o nouă fază, chiar mai rapidă, a schimbărilor climatice, ca urmare a acestui fenomen meteo.
Experții consideră că lunile de după sfârșitul fenomenului El Nino vor oferi o indicație mai precisă pentru a afla dacă temperaturile ridicate recente se datorează sau nu acestei accelerări a încălzirii globale.
La fiecare câțiva ani, sosirea fenomenului El Nino provoacă schimbări majore ale climei în multe părți ale lumii, inclusiv apariția unor vortexuri polare. Răspândirea apelor mai calde care urcă la suprafață în largul coastelor peruane este legată de creșterea numărului de secete și inundații în diferite părți ale lumii.
Numele complet al acestui model este El Nino-Southern Oscillation sau ENSO, marcat de trei faze diferite, și anume El Nino cald, condiții neutre și faza opusă, o perioadă mai rece numită La Nina.
Fenomenul El Nino, care se încheie acum, a început în iunie 2023 și a ajuns la apogeu în decembrie. Apa mai caldă din Pacific a contribuit la creșterea temperaturilor medii ale planetei la noi maxime, iar în luna martie a acestui an recordul lunar a fost doborât pentru a zecea lună consecutiv.
Dar acum, poate mai repede decât se aștepta, fenomenul „El Nino” s-a încheiat, iar întrebarea cheie este ce se va întâmpla în continuare, iar oamenii de știință sunt împărțiți în ceea ce privește răspunsul.
Cercetătorii americani au declarat recent că există 60% șanse ca La Nina să se dezvolte între iunie și august și 85% șanse ca acest lucru să se întâmple până în toamnă.
Experții de la Biroul Australian de Meteorologie consideră că astfel de previziuni trebuie făcute cu prudență și se așteaptă ca aceste condiții neutre să dureze cel puțin până în iulie.
„Deoarece condițiile actuale ale oceanelor globale nu au mai fost văzute niciodată, predicțiile bazate pe evenimente trecute cu privire la modul în care fenomenul meteo El Nino ar putea evolua în 2024 ar putea să nu fie fiabile”, au declarat aceștia într-un comunicat, conform BBC.
Potrivit cercetătorilor, faptul că se formează sau nu La Nina este de mare importanță. Acest fenomen poate avea un impact semnificativ asupra formării furtunilor și uraganelor, iar unii experți prezic că sosirea sa ar anunța un sezon de uragane foarte activ în Atlantic.
Efectul de răcire al La Nina ar putea, de asemenea, să încetinească ușor ritmul încălzirii globale. Acest lucru ar putea indica faptul că temperaturile record înregistrate anul trecut nu sunt o dovadă că lumea a intrat într-o fază de încălzire mai rapidă.