După ce am avut mai bine de 2 luni de caniculă, în ultimele 24 de ore asistăm la o schimbare drastică a condițiilor meteo. Vorbim, așadar de un vortex polar în plină vară. ANM a explicat recent cum va fi vremea în următoarea perioadă, anunțând surprize mari.
Până nu de mult majoritatea zonelor din România au fost sub coduri portocalii, galbene și roșii de caniculă, dar începând de ieri asistăm la o schimbare a condițiilor meteorologice, iar valorile termice au scăzut extrem de mult.
De altfel, încă din 3 iulie, specialiștii meteorologi anunțau schimbări extreme, fiind vorba de un nou vortex polar în plină vară, ca efect al fenomenului EL Nino.
Conform acestora, procesele care au afectat prima jumătate a sezonului au avut loc în diferite părți ale atmosferei. Acest lucru se datorează faptului că atmosfera are mai multe straturi, iar vremea se desfășoară în cel mai de jos strat al atmosferei, numit troposferă.
”Deasupra acestuia, avem stratosfera, care este și locul unde se află stratul de ozon. Ambele straturi au propria lor circulație și sunt conectate în multe moduri diferite. Principala circulație generală este ceea ce numim Vortexul Polar.
Acesta este motivul pentru care separăm întregul Vortex Polar într-o parte superioară, stratosferică, și una inferioară, troposferică. Ambele își joacă rolul în mod diferit, așa că le monitorizăm separat.”, explică meteorologii.
Conform anunțului dat de ANM, în anumite zone din țară, deși suntem la final de iulie, s-au înregistrat temperaturi negative de până la -1 grad, temperatura fiind înregistrată într-o localitate din județul Cluj, Smida, chiar în această dimineață.
Alte valori extrem de mici, datorită acestui vortex polar, au mai fost înregistrate și la alte stații meteo, precum la Dedulești, de exemplu, unde erau înregistrate puțin peste 7 grade, sau la București-Băneasa, unde s-au înregistrat 10 grade.
Deși pentru ziua de ieri și azi vorbim de vortex polar în plină vară, de luna viitoare, din păcate, va trebui să ne așteptăm la noi temperaturi caniculare, temperaturi scăzute în anumite zone din țară și cantități importante de precipitații.
ANM spune că în prima săptămână a lunii viitoare, valorile vor fi coborâte, iar precipitațiile vor fi în cantități ceva mai mari pentru perioada în care ne vom afla.
Începând cu a doua săptămână, 14-21 august, vom resimți creșteri ale temperaturilor în mai toate regiunile, iar ploile vor fi în parametrii normali perioadei.
Așa cum spuneam la început, în anumite zone din țară, precum Câmpulung sau Stolnici, se resimte fenomenul de vortex polar în plină vară, ANM precizând că aici au fost valori termice chiar sub zero grade.
Dar, datele meteo pentru următoarele două zile, arată o schimbare a valorilor termice, cu alte cuvinte vom asista la un nou val de încălzire, cu car\cter de caniculă, mai ales în zonele de șes.