Finalul lunii iulie a adus al treilea și cel mai puternic val de caniculă din acest an, dar și un fenomen ciudat observat de românii care se află în aceste zile pe litoralul Mării Negre. Specialiștii au dezvăluit care este motivul pentru care apa este foarte rece în această perioadă.
Doar câteva zile ne despart de finalul lunii iulie, suntem în plină vară, vârful perioadei de concedii. În ultimele săptămâni, canicula a pus stăpânire peste aproape toate regiunile țării.
Pentru a profita din plin de temperaturile ridicate, foarte mulți români au ajuns pe litoralul Mării Negre, unde au avut parte de o surpriză neașteptată.
Cu toate că suntem la final de iulie, apa Mării Negre este foarte rece. Fenomenul bizar este numit upwelling. Acesta descrie momentul în care curenții marini aduc apă extrem de rece din adâncime spre țărm.
Astfel, în perioada 27-30 iulie, specialiștii anunță că temperatura apei nu va avea mai mult de 13…15 grade la mal, valori comparabile cu lunile martie, aprilie, o diferență de aproape zece grade, în comparație cu zilele trecute.
„27 – 30 Iulie, Marea Neagră rece ca „gheața”‼️
Ca urmare a fenomenului de „upwelling”, curenții marini aduc apă extrem de rece din adâncime spre țărm.
Astfel, în această perioadă temperatura apei mãrii nu va avea mai mult de 13…15 grade la mal, valori comparabile cu lunile martie, aprilie. Avem o scădere accentuată comparativ cu zilele trecute când am avut temperaturi de 24…25 grade în apa mării” – au transmis cei de la Meteoplus.
Te-ar putea interesa și: Vremea până pe 7 august 2023 în România. Ce temperaturi vom avea, anunț pentru prima săptămână din august
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că anul 2023 este cel mai călduros de la era preindustrială încoace.
„De la era preindustrială încoace este cel mai cald an. Se aşteaptă ca anul viitor să fie mai cald decât acest an. Se vorbeşte de acest lucru ca şi estimări. S-a ajuns, în unele zone din lume, la 53 de grade.
China avea acum câteva luni minus 52 de grade într-o zonă. Acum au plus 51 de grade ca maximă atinsă. Din păcate, schimbările climatice se vor lăsa resimţite. O să le simţim, o să le vedem şi trebuie să ne adaptăm”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.
Te-ar putea interesa și: Ce tipuri de amibe se găsesc în Marea Neagră. La ce semne să fii atent pe litoral și cum îți dai seama dacă ai fost infectat