25 iul. 2023 | 13:10

Ce tipuri de amibe se găsesc în Marea Neagră. La ce semne să fii atent pe litoral și cum îți dai seama dacă ai fost infectat

Diverse
Ce tipuri de amibe se găsesc în Marea Neagră. La ce semne să fii atent pe litoral și cum îți dai seama dacă ai fost infectat
Dintre toate speciile de amibe cea mai periculoasă este Naegleria fowleri

În Marea neagră există anumite viețuitoare care pot fi periculoase pentru cei care fac baie aici. De altfel, conform unor cercetări, abundența amibelor libere a fost examinată pe suprafața în apele de suprafață ale Mării Negre între 1992 și 1993. . Dar,d acă nu știi, îți spunem noi ce tipuri de amibe se găsesc în Marea Neagră, dar și la ce semne să fii atent pe litoral și cum îți dai seama dacă ai fost infectat.

Marea Neagră, plină de amibe. Care este importanța lor

În 1996, un studiu amplu de cercetare a fost efectuat în Marea Neagră, iar subiectul acestora erau amibele. Conform acestora date, abundența și biomasa amibelor au fost scăzute în raport cu alte protozoare. Dar amibele, se mai arată în studiu, ”au constituit ocazional o componentă majoră a ansamblului nanoplanctonic heterotrofic”.

”Abundența amibelor a fost slab corelată cu numărul total de nanoplancton heterotrofic și cu greutatea uscată fără cenușă, dar nu și cu alți parametri fizici, chimici și biologici.

Pe baza celor mai mari abundențe de amibe observate în acest studiu, sugerăm că aceste protozoare pot fi ocazional importante în ciclul energetic și elementar în planctonul Mării Negre.”, se mai arată în studiul realizat în 1996.

Vezi și: De ce să nu-ți mai smulgi părul din nas. Explicația clară a specialiștilor

Specialiștii explică ce tipuri de amibe se găsesc în Marea Neagră

Cercetări amănunțite spun că în Marea Neagră există trei specii Amoebba proetus, Entamoeba histolytica și Naegleria fowleri. În ceea ce privește prima specie, specialiștii spun că, în general, Amoeba proteus nu este dăunătoare pentru oameni.

Cu toate acestea, ar putea fi dăunătoare pentru unele persoane care au un sistem imunitar slăbit. Acest lucru se datorează faptului că sistemul lor imunitar nu este capabil să ucidă amiba, iar aceasta se poate răspândi necontrolat. Amoeba proteus poate fi găsită, de obicei, în apa dulce.

În ceea ce privește a doua specie, Entamoeba histolytica este un protozoar care provoacă amibiasă intestinală, precum și manifestări extraintestinale. Deși 90% dintre infecțiile cu E. histolytica sunt asimptomatice, spun specialiștii, aproape 50 de milioane de persoane devin simptomatice, cu aproximativ 100.000 de decese anuale.

Vezi și: Cum să previi infectarea cu bacteria E.coli pe litoralul românesc. Sfaturi importante de la ministrul Rafila

Iar a treia, Naegleria fowleri, este o amibă, un organism unicelular viu, care trăiește în sol și în apa dulce caldă, cum ar fi lacurile, râurile și izvoarele calde. Este numită în mod obișnuit ”amiba mâncătoare de creier”, deoarece poate provoca o infecție a creierului atunci când apa care conține amiba intră în nas.

Dacă vorbim de această a treia specie, specialiștii spun că atunci când pătrunde în corpul uman, provoacă o infecție și o inflamație rară, dar mortală, la nivelul creierului și, în cele din urmă, distruge țesutul cerebral prin ”mâncarea” acestuia. Medicii numesc această boală meningoencefalită amibiană primară.

Care sunt regulile preventive de respectat

Când vine vorba de oricare dintre aceste viețuitoare, specialiștii recomandă să respectăm anumite reguli pentru a preveni o posibilă infectare cu aceste protoplasme, iar acestea sunt după cum urmează:

  • Evitați să înghițiți apa mării sau să v-o introduceți pe nas.
  • Spălați-vă bine pe mâini după contactul cu apa mării sau cu nisipul.
  • Consumați doar apă îmbuteliată sau fiartă și alimente bine gătite.
  • Dacă prezentați simptome sugestive pentru o infecție cu amibe, consultați imediat un medic.

La ce semne să fii atent pe litoral

Dacă vorbim de semne și simptome, când vine vorba de amibe, acestea vor apare în funcție de speciile amintite anteror, dar în general acestea sunt apoape la fel, iar medicii spun și care ar fi acestea:

  • Diaree, care poate fi apoasă sau sângeroasă, cu mucus sau fără.
  • Dureri abdominale, care pot fi crampe, colici sau spasme.
  • Febră, care poate fi ușoară sau ridicată, în funcție de severitatea infecției.
  • Greață și vărsături, care pot fi cauzate de iritația intestinală sau de deshidratare.
  • Pierdere în greutate, care poate fi cauzată de malabsorbția nutrienților sau de lipsa poftei de mâncare.
  • Anemie, care poate fi cauzată de pierderea de sânge prin diaree.

Alte simptome și efecte devastatoare, tot în funcție de specia de amibe, pot apare la nivelul ficatului, plămânilor, inimii și, așa cum spuneam mai devreme, la nivelul creierului, iar simptomele sunt, după cum urmează:

  • Icter, care este o colorație galbenă a pielii și a ochilor, cauzată de acumularea de bilirubină în sânge.
  • Durere în partea dreaptă a abdomenului, care poate fi cauzată de un abces hepatic.
  • Tuse, dificultate în respirație sau dureri în piept, care pot fi cauzate de o pneumonie amibiană.
  • Cefalee, confuzie, convulsii sau comă, care pot fi cauzate de o meningoencefalită amibiană.
  • Palpitații, tahicardie sau insuficiență cardiacă, care pot fi cauzate de o endocardită amibiană.

Dintre toate speciile de amibe cea mai periculoasă este Naegleria fowleri

Așa cum relatam la începutul lunii iulie a.c., un caz de infectare cu amibe a ajuns în atenția presei, fiind vorba de o infectre cu Naegleria fowleri la un minor, descoperită în SUA.

Conform specialiștilor ambia se regăpsea în creierul micuțului, iar tratamentul constă într-o combinație de medicamente extrem de puternice, o cominație între amfotericina B, azitromicina, fluconazol, rifampicină, miltefosină și dexametazonă, conform specialiștilor. (vezi mai multe aici).

Deși rare aceste infectări, în ultimii ani, unele cazuri au apărut în statele nordice americane în timpul perioadelor de vreme foarte caldă. Această schimbare în ceea ce privește locul în care apar infecțiile s-ar putea datora schimbărilor climatice.

Se fac studii care pun sub semnul întrebării cât de rară este cu adevărat infecția cu Naegleria fowleri. Unii oameni au anticorpi împotriva amibei, ceea ce indică faptul că au fost infectați și au supraviețuit. Unele cazuri de decese atribuite meningitei au fost reclasificate ca decese datorate amibei mâncătoare de creier, Naegleria fowleri, mai spun studiile recente.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Trădarea care a șocat România. Dramatica noapte care schimbat definitiv cursul istoriei
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro