Dacă astăzi au fost anunțate peste 40 de grade în mai toată țara, ANM a emis și prognoza meteo pentru următoarea perioadă. Conform datelor, aflăm cum va fi vremea până pe 7 august 2023 în România, și ce temperaturi vom avea. Mai aflăm și când va scăpa Europa de caniculă.
Conform experților de la Copernicus, valul de căldură european din iulie 2023 ar trebui văzut într-un context pe termen lung. Europa se confruntă cu unele dintre cele mai ridicate temperaturi din vara anului 2023 de până acum. Conform acelorași cercetători, un ”dom de căldură” se extinde peste jumătatea sudică a continentului.
”Acest model meteorologic permite acumularea unei mase de aer cald sub un sistem de înaltă presiune, creând condiții stabile și uscate.”, precizează specialiștii.
Se crede că Europa se confruntă în prezent cu vârful acestui val de căldură, unele părți din Grecia, estul Spaniei, Sardinia, Sicilia și sudul Italiei înregistrând temperaturi de peste 45 de grade la începutul acestei săptămâni.
Căldura extremă actuală se datorează unui anticiclon, un sistem de înaltă presiune, care domină atmosfera superioară deasupra sudului Europei. Pe lângă faptul că comprimă și încălzesc aerul, sistemele de înaltă presiune sunt asociate cu o acoperire redusă de nori, ceea ce permite ca mai multe radiații solare să ajungă la sol.
Vezi și: Când scăpăm de al treilea val de caniculă din România. ANM a făcut anunțul, românii se vor bucura
Acest lucru permite încălzirea substanțială a suprafeței Pământului de către soare, căldură care apoi se deplasează în sus, în atmosferă. Zilele lungi și nopțile scurte ale verii înseamnă că acest efect de încălzire este maximizat.
”Vânturile la scară largă, advecția, care suflă aerul cald, de exemplu din nordul Africii în Europa, pot contribui, de asemenea, la valurile de căldură. În cazul valului de căldură actual, acest factor pare să fie mai puțin important.”, mai precizedază Copernicus.
În tot acest context canicular, ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, conform căreia aflăm cum va fi vremea până pe 7 august 2023 în România.
În mai toate regiunile țării au fost emise în ultimele 24 de ore mai multe avertizări de cod galben, cod portocaliu, iar astăzi, 25 iulie, un cod roșu de caniculă, inclusiv pentru Capitală.
Dar, conform noii prognoze meteo, după 28 iulie, temperaturile vor avea o medie de 30-32 de grade maximele, și minime între 12 și 16 grade în zona Banatului și în Crișana.
Vezi și: Cod roșu de grindină și vijelii în România. Vine prăpădul, anunțul făcut de ANM
Pentru Transilvania și Maramureș, vremea până pe 7 august 2023 va suferi mici modificări din punct de vedere termic, ANM precizând că vor fi înregistrate valori maxime cuprinse între 27 și 29 de grade.
Minimele vor ajunge între 14 și 15 grade, iar ”Probabilitatea pentru ploi va crește din nou spre sfârșitul lunii iulie și la început de august.”, mai precizează meteorologii ANM.
În Moldova și Doborgea, zone afectate grav de codul roșu de caniculă azi, vremea până pe 7 august 2023 va aduce valori termice maxime între 30 și 34 de grade.
ANM spune că nopțile vor fi tropicale, cu valori cuprinse între 24 și 27 de grade, iar din punct de vedere al precipitațiilor ANM precizează că ”probabilitatea pentru ploi va fi în general redusă, cu excepția zilelor de 1 și 2 august când va fi în creștere.”
Pentru zona de sud a țării, în Muntenia și Oltenia, vremea până pe 7 august 2023 se anunță cu mici schimbări termice, cu valori maxime între 30 și 34 de grade, și minime între 14 și 17 grade.
Vezi și: Cod roșu de caniculă în România. Meteorologii avertizează! Care sunt județele cele mai afectate
De asemenea, ANM mai precizează că vor fi semnalate și fenomene de instabilitate atmosferică, cel puțin mâine și joi, iar pe 1 și 2 august vor fi și precipitații, cantitativ în creștere.
În ceea ce privește vremea până pe 7 august 2023 în zona montană, aici ANM face următoarele precizări:
”Răcirea va fi semnificativă în 27 și 28 iulie, când media maximelor va coborî la 12 de grade, iar minimele vor atinge valori de 6…8 grade. Din 29 iulie și până în 6 august este estimată o medie a maximelor termice de 18…20 de grade și de 10…12 grade pentru minime.
Începând din noaptea de 24 spre 25 iulie și până în 27 iulie, vor fi intervale în care instabilitatea atmosferică va fi pronunțată (vor fi rafale de vânt, descărcări electrice, averse și izolat grindină). Probabilitatea pentru ploi va crește din nou spre sfârșitul lunii iulie și la început de august.”, mai precizează ANM.
Așadar, nu vor fi schimări majore și nici o răcire a vremii considerabile în următoarea săptămână, și nici la începutul lunii august.