Australia, se pare, că trece de la o extremă la alta, când vine vorba de fenomenele termice. De la piatră cât oul de rață în Canberra, la zile devenite noapte în alte orașe afectate de incendii.
Fumul, mai rău dimineața de obicei, dar din ce în ce mai gros noaptea, a devenit o prezență familiară. În zilele proaste se află în casele, mașinile și birourile oamenilor. Ar putea fi de jos pe drum sau la sute de kilometri distanță. În alte zile poate fi greu de spus dacă fumul subțire este într-adevăr acolo sau este doar un truc al luminii.
La apusul soarelui cerul devine portocaliu strălucitor și roșu și furios. Noaptea, luna este portocalie. În cafenelele din Sydney, oamenii împânzesc localurile stând cu ușa închisă ca să nu intre fumul.
O persoană din Munții Albastri, la vest de Sydney, a declarat că a suferit un colaps pulmonar ca urmare a apariției astmului agravat, necesitând o intervenție medicală de urgență „timp de câteva zile”. Un altul, pe coasta de nord a NSW, a declarat că medicul lor de familie a confirmat faptul că cele cinci săptămâni de fum le-a agravat sănătatea având acum afecțiunile pulmonare „până la punctul în care ar putea să le afecteze inima”. Cam așa stau lucrurile acum pe continentul australian, din cauza incendiilor devastatoare, încă existente.
”Furtuni violente riscă să provoace pagube, să aducă rafale de vânt distrugătoar. Poate grindina enormă şi precipitaţii susceptibile să antreneze revărsări în orele următoare. Ele au noroc să se afle în viaţă. Cu doar un centimetru ar fi fost trăsnite direct, ceea ce ar fi putut fi fatal”, declară Greg Marshall, directorul Ambulanţei din New South Wales.
Nu există niciun semn că s-ar remedia curând situația. Biroul de Meterologie a declarat că aceste condiții calde și uscate vor continua, ceea ce duce la avertizări mai grave de pericol de incendiu în 2020. Sezonul de incendii din Victoria vine de obicei mai târziu, iar pompierii se tem că resursele vor fi întinse dincolo de rezistență, dacă statul sudic se confruntă cu un anotimp rău, în timp ce incendiile încă mai fac ravagii spre nord. Cea mai gravă catastrofă recentă din Australia a avut loc în februarie 2009, când 180 de oameni au murit în timp ceincendiile au ajuns în orașe mici la nord de Melbourne.
Amploarea incendiilor și a fumului care s-a abătut prin Sydney și în multe alte zone afectate, combinate cu seceta aparent nesfârșită în multe zone ale țării, au dus la temeri răspândite că Australia se îndreaptă către un moment apocaliptic. Într-un raport al Consiliului Climei lansat în aceeași zi, organizația a avertizat că vara australiană va fi o „trifectă teribilă de unde de căldură, secete și focuri de tufă” care ar aduce cu sine o serie de probleme de sănătate, de la insolații din cauza căldurii și până la dificultăți de respirație și probleme de sănătate mintală.