NASA transmite că fumul de la incendiile masive de vegetație din Australia va traversa în curând tot pământul. Reamintim că incendiile infernale s-au dezlănțuit chiar pe coasta estică a Australiei, timp de luni de zile, și au împins fumul deasupra Pacificului.
Urmele incendiului s-au văzut pe cerul Americii de Sud în jurul Revelionului, transmite NASA, iar pe 8 ianuarie fumul a traversat jumătate din suprafața planetei, anunță BBC. Mai mult decât atât, Noua Zeelandă a fost, de asemenea, puternic avariată de fumul incendiilor, cauzând severe probleme ale calității aerului și întunecând vârfurile munților.
Orașe mari din Australia, precum Sydney, Melbourne, Canberra și Adelaide s-au confruntat și ele cu niveluri periculoase de fum în aerul respirat de către cetățeni.
„Ne așteptăm ca fumul să facă cel puțin un circuit întreg în jurul globului”, a transmis stația spațială americană.
NASA mai spune că incendiile au fost atât de mari încât ele au produs un număr „neobișnuit de mare” de furtuni generate de foc. Ele au trimis fumul în stratosferă până la 17.7 kilometri altitudine.
„Odată ajuns în stratosferă, fumul poate traversa mii de kilometri de la sursă, afectând condițiile atmosferice globale”, explică NASA.
Agenția spațială NASA a mai menționat că studiază efectele fumului la această altitudine pentru a vedea dacă acesta va cauza „o răcire sau încălzire a atmosferei”. Mai reamintim că incendiile din Australia au dus la decesul a cel puțin 28 de oameni și a distrus mai mult de 2.000 de case. Incendiile de vegetație care au afectat Australia au putut fi văzute la un nivel de detaliu incredibil cu ajutorul instrumentului Worldview aparținând NASA, ce folosește datele transmise de sateliți.
Focurile care au cuprins statele australiene New South Wales și Victoria au început încă în luna noiembrie 2019 și au continuat să ridice probleme severe de siguranță și mediu. NBC News a raportat că mii de australieni și-au părăsit casele în ajunul Anului Nou, căutând refugiu pe malul oceanului.