Un fenomen extrem de misterios a avut premiera azi, 21 noiembrie, în România. Bucata de gheață pe care a sesizat-o o familie din localitate în cauză avea peste un kilogram. Fragmente din aceasta sunt analizate acum de fizicieni.
Un fenomen straniu s-a petrecut astăzi, 21 noiembrie. O bucată de gheață albastră a căzut din cer pe casa unei familii din Târgu Frumos, județul Iași, conform ziarulde iași.ro. Oamenii au tras o sperietură zdravănă când au auzit bucata de gheață, de mai bine de un kilogram, trecând prin coperișul unei sere. Gheața s-a spulberat în numeroase fragmente la impactul cu solul. Unul din ele este analizat de fizicienii din Iași. Concluziile urmează să fie făcute publice în cursul săptămânii trecute. Totul s-a petrecut la orele 14:00, când un zgomot a zdruncinat solul, iar acoperișul a fost străpuns. Corpul avea pese 20 de cm și mai bine de un kilogram. Conform profesorului universitar de fizică Silviu Gurlui, aceasta este una dintre cele mai mari bucăți de gheață care a venit din atmosferă. Una dintre cele ami mari bucăți de gheață care a căzut la sol s-a înregistrat în 2010 în Statele Unite ale Americii (20 cm și 500 de g). Sursa citată a afirmat că urmează ca bucata recuperată, de 400 de g și 10 cm, va fi analizată cu atenție. Întrebat dacă bucata emite radiații, profesorul a răspuns că nu este cazul.
„Acest capitol îl exclud, neștiind deocamdată care este compoziția chimică sunt rezervat să spun alte lucruri legate de formarea acești bucăți imense, o bucată foarte mare de gheață. O studiez cu niște colegi apropiați de ai mei. Eu am făcut primele măsurători acolo la fața locului unde dimensiunea fragmentului de gheață recuperat are dimensiunea de 10 cm și o masă de minim 400 de grame. Masa de gheață a fost mult mai mare la căderea pe acoperiș, estimez măcar un kilogram și dimensiuni de 20-30 de cm”
Silviu Gurlui, profesoru universitar de fizică
„În funcție de compoziția atmosferei în funcție de anumite sortimente de praf de origine antropică sau extraterestră acest corp poate să evolueze într-o anumită măsură, dar îmi este greu în momentul de față. Aparent el are o duritate foarte mare. Bucata aceasta de gheață pare a fi preponderent apă și nu alte corpuri străine solide dar aceasta este la prima vedere. La momentul respectiv temperatura în Tg. Frumos era pozitivă până unde va la o altitudine de 3 kilometri. Deci peste 3 kilometri și unde va la vreo 10 kilometri temperatura ajungea la minus 50 de grade Celsius la cel moment. Iar vântul, masele de aer pentru că sunt importante, pentru că acest corp a fost deplasat de masele de aer, a bătut pe verticală și preponderent din direcția vest-sud vest. Sursa ar putea fi dinspre partea de sud-vest a a localității respective”
Silviu Gurlui, profesoru universitar de fizică