Fenomen incredibil. Oamenilor de știință nu le-a venit să creadă când au văzut acest râu

Fenomen incredibil. Oamenilor de știință nu le-a venit să creadă când au văzut acest râu
Fenomen incredibil. Oamenilor de știință nu le-a venit să creadă când au văzut acest râu

Un fenomen cel puțin neobișnuit i-a lăsat muți de uimire pe oamenii de știință din Arizona, SUA. Este vorba despre un ciudat „râu“ de nămol negru, care a înghițit o vale rămasă uscată din cauza incendiilor care au lăsat pământul arid și incapabil să absoarbă apă.

Fenomen incredibil în Arizona

Cu câteva zile în urmă, mai exact pe 15 iulie, ceea ce arăta ca o cale navigabilă uscată obișnuită a fost înghițită de un val dezgustător de praf care împingea un nămol negru, care amintește de Hexxus (o entitate care își găsea plăcerea în distrugerea naturii și care se hrănea cu poluare, fum sau nămol), principalul antagonist din desenele animate The Last Rainforest.

Canada del Oro Wash din Arizona a devenit sufocată de această monstruozitate – cunoscută sub numele de „adunătură de sedimente“ – după ceea ce au numit oficialii ca fiind o furtună minoră, în timp ce Bighorn Fire (un incendiu activ în Munții Santa Catalina, la nord de Tucson, Arizona) a făcut furori în apropiere.

Un videoclip neplăcut postat de oficialii din Comitatul Pima pe Twitter, filmat de un fost angajat, a surprins nămolul rapid și întunecat, format din cenușă și funingine, când cuprindea valea.

„Incendiile precum Bighorn Fire lasă solul carbonizat, arid și incapabil să absoarbă apă. Chiar și o ploaie ușoară poate produce inundații devastatoare și scurgeri de noroi“, au scris oficialii Comitatului Pima pe Twitter.

Sateliții NASA au surprins incendiul de vegetație Bighorn

Se crede că resturile care alimentează Incendiul Bighorn au fost aprinse de fulgere. Incendiul a cuprins peste 48.377 de hectare (119.541 acri) de parc național începând din data de 5 iunie, într-o regiune care acoperă ecosistemele diverse, de la standurile de cactus saguaro până la pădurile de pin și brad. Chiar dacă în prezent se află sub supraveghere, focul încă arde la poalele munților Cătălina, potrivit sciencealert.com.

Incendiul afectează suprafețe extinse din statul Arizona (SUA) și poate fi chiar identificat de către sateliții de pe orbită. Imaginile incendiului au fost realizate cu ajutorul instrumentului ASTER, Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer, de la bordul satelitului Terra.

Recent, acesta s-a extins pe suprafețe mai mari și a dus chiar la evacuarea unor locuitori din zonele afectate.