În 2024 vom sărbători 172 de ani de la nașterea celui mai important dramaturg român, Ion Luca Caragiale, a cărui viață a fost plină de femei frumoase, precum veronica Micle, sau soția celebrului actorului Constantin I. Nottara. Dar, deși a iubit femei frumoase, doar una i-a devenit soție. Citește mai departe și află cine i-a devenit nevastă celebrului Ion Luca Caragiale.
Este considerat unul dintre cei mai mari dramaturgi români, ale cărui piese de teatru s-au jucat și se mai joacă și astăzi, subiectele abordate fiind extrem de actuale și în secolul al XXI-lea, prezentând moravurile societății vremurilor în care a trăit autorul, dar și cele de astăzi.
Născut în comuna Haimanale, din județul Prahova, ce-i poartă numele astăzi, I.L. Caragiale avea să devină una din cele mai importante personalități ale vremii, atât prin creațiile sale litare, precum și prin poziția de comentator politic și jurnalist, despre care inclusiv marele George Călinescu declara ”Caragiale este, după Anton Pann și N. Filimon, un mare promotor al balcanismului însens larg, al unui spirit la punctul longitudinal real ocupat pe continent.”
Deși nu se știe sigur, anumite documente ar arăta originea familiei sale, și anume aromână, dar nu a fost dovedit acest lucru. După ce își termină studiile primare, Ion Luca Caragiale dă și primele semne literare, scriind poezioare, dar avea să fie fascinat de unchiul său, celebru actor al acelor vremuri, Iorgu Caragiale.
La doar 16 ani, în 1868, îi cere voie tatălui său, Luca Ștefan Caragiale, să frecventeze cursurile Conservatorului de Artă Dramatică din București, unde unul din frații tatălui său, Chistache Caragiale era profesor, dar va renunța rapid, luând drumul presei scrise în Prahova, fiind copist la ziarul Tribunalul Prahova.
Poveștile de amor ale lui Ion Luca Caragiale sunt multe, dar prima sa dragoste, conform datelor vremii avea să fie o anume Leopoldina Reinecke, pe care avea să o numească Fridolina.
Află despre: Care sunt singurele cacofonii acceptate în limba română. Puțini români le știu pe toate
Ulterior, apare în viața sa Maria Constantinescu, cea care îi va aduce pe lume primul fiu, pe Mateiu Caragiale, în 1885, pe vremea când dramaturgul avea 33 de ani. Cu 14 ani înainte de venirea pe lume a primului fiu, Caragiale era deja numit copist și sufleor la Teatrul Național din București, perioadă în care avea să-l cunoască pe Mihail Eminescu, care activca ca sufelor și copist la trupa de teatru a unchiului lui Caragiale, Iorgu.
O altă celebră poveste de amor avea să fie între Ion Luca Caragiale și Veronica Micle, marea iubire a lui Eminescu, iar povestea se va termina dramatic, mai ales pentru cei doi, dar documentele vremii vorbesc și despre șantajul lui Caragiale împotriva Veronicăi.
De altfel, într-o scrisoare trimisă lui Titu Maiorescu, Ion Luca Caragiale avea să mărturisească despre povestea de amor avută cu Veronica Micle, după ce poetul își anunța intenția de a se căsători cu aceasta. Eminescu va afla de la Titu Maiorescu despre această infidelitate, iar relația sa, și-așa una tensionată, cu dramaturgul se destramă, la fel întâmplându-se, pentru o perioadă, și cu Veronica Micle, renunțând la ideea unui mariaj cu aceasta.
Vezi și: Ce se întâmplă cu descoperirea de lângă mormântul Veronicăi Micle de la Văratec. Ce păcat!
O altă aventură amorasă avea să se întâmple cu soția unui alt celebru personaj al vremii, actorul Constantin I. Nottara, și anume actrița Amelia Welner. Conform vremii, aventura amoroasă dintre cei doi avea loc chiar în casa actorului, iar Caragiale avea să fie prins de Nottara în patul conjugal, acesta din urmă exclamând „Coane, am înţeles să-mi iei nevasta, dar şi halatul, şi papucii?!”.
Dar, după multe aventuri amoroase, unele scandaloase, avea să o cunoască pe cea care-i va deveni și soție, pe Alexandrina Burelly, fiica unui celebru arhitect italian, Gaetano Burelly, povestea fiind relatată de Cella Dalavrancea în cartea sa, ”Dintr-un secol de viață”.
Află despre: Moartea cruntă a lui Caragiale după ce a fumat 80 de țigări: ”Dintr-o dată, un țipăt a sfâșiat fiorul melodic”
Logodna dintre cei doi avea loc în 1888, când dramaturgul avea 36 de ani, iar nunta un an mai târziu, în 1889. Dar, deși aceasta avea să-i stea alături până la moartea sa în 1912, Ion Luca Caragiale avea să-și îneșele nevasta cu Cella Dalvrancea, o frumoasă pianistă cu 35 de ani mai tânără decât el. Pianista avea doar 25 de ani, iar celebrul dramturg împlinise deja 60 de ani, era, de fapt, în anul morții sale, 1912, iar Cella Delavrancea povestea despre relația cu el:
„Destinul m-a făcut să-l cunosc. Este un ins colosal – abordează totul cu aceeaşi perfecţiune – în filosofie, muzică, artă dramatică. N-am cuvinte să-ţi exprim căutarea, stupefacţia, gravitatea admiraţiei mele în faţa unei inteligenţe ca a sa.
Nu-l văzusem decât acasă unde cea mai mare parte a timpului discuta cu Ticu, iar eu nu deveneam activă decât la pian făcându-i plăcere, dar în aceste zile petrecute la el într-un apartament înecat în covoare turceşti, am putut să-l cunosc şi să-l binecuvântez. Destinul m-a făcut să-l cunosc atât de intim”.
Din păcate, după ce se autoexila la Berlin, ca urmare a unui scandal, fiind acuzat că ar fi plagiat piesa de teatru „Năpasta”, fiind vorba de o piesă a unui autor de origine maghiară, István Kemény, intitulată „Nenorocul”, pe 9 iunie 1912, Ion Luca Cargiale avea să moară în locuința sa, fiind grav bolnav, suferind de arterioscleroză.
Citește despre: Cum a murit Caragiale, a fumat 80 de țigări în acea noapte. Plecase frustrat din România
Corpul neînsuflețit al dramaturgului avea să fie adus la București pe 18 noiembrie același an, fiind înmormântat la Cimiturl Șerban Vodă la data de 22 noiembrie 1912.