Farmaciile din România care se închid în curând. Ce va intra pe piaţa în locul lor

Farmaciile din România care se închid în curând. Ce va intra pe piaţa în locul lor
Ce lant de farmacii a fost vandut

Am aflat care sunt farmaciile din România care se închid în curând, precum și ce va intra pe piaţa în locul lor. Unul dintre cele mai mari lanțuri de farmacii din România tocmai ce a fost vândut. Toate amănuntele interesante pentru toți românii, disponibile în articolul de mai jos.

Ce lanț de farmacii dispare de pe piață. Mulți români cumpărau medicamentele de aici

Grupul de farmacii Polisano Pharma SRL, care are în județul Sibiu 24 de farmacii, a fost vândut. Compania este deținută de Daniela Vonica, soţia regretatului om de afaceri Ilie Vonica, şi Valentina Bîrsan. Pe lângă farmacii, grupul includea și un spital, laboratoare medicale, o fabrică de medicamente, distribuţie, precum şi retail farmaceutic.

După moartea omului de afaceri, care a avut loc în 2016, rând pe rând, diviziile grupului Polisano au fost cumpărate de către competitorii din piaţă.

La nivelul anului 2016, Polisano număra 73 de farmacii

De asemenea, în 2016, un număr de 73 de farmacii Polisano au fost cumpărate de grupul Sensiblu, urmând ca alte 24 de farmacii rămase în familia afaceristului să fie jumătate în oraşul Sibiu, iar restul în localităţi şi oraşe apropiate, Racoviţa şi Cisnădie.

Farmaciile Polisano au terminat anul 2021 cu afaceri de 44,6 milioane de lei, în creştere cu 10% faţă de anul 2020.

Ilie Vonica s-a sinucis aruncându-se de pe terasa casei lui

Ilie Vonica s-a sinucis în anul 2014, aruncându-se de pe terasa casei sale din Sibiu, după care a decedat la spital. Omul de afaceri sibian a lăsat un bilet de adio de cinci pagini, în care făcea referire la scandalul reţetelor false, în care era implicată soţia lui.

Arestarea soţiei şi problemele firmelor sale l-ar fi determinat pe patronul Grupului Polisano, Ilie Vonica, să se omoare.

Câte farmacii erau la nivelul anului 2019 în România

La nivel naţional, în anul 2019, erau înregistrate 4.279 de companii active în distribuţia de medicamente, în 2018, cu aproape o mie mai multe decât în 2010, dar în scădere faţă de anul anterior (4.915). Conform cercetăriilor, afacerile celor peste 4.000 de companii active în domeniul comerţului cu medicamente în magazine specializate (CAEN 4773) au depăşit, în 2019, graniţa de 20 de miliarde de lei, cu mai mult de un miliard de lei comparativ cu datele înregistrate cu un an în urmă.

În plus, faţă de anul 2010, afacerile din acest sector s-au dublat, de la 9,75 miliarde de lei la 19,05 miliarde lei. Totodată, profitul net a avansat de la 505 milioane lei (în 2010) la 811,6 milioane de lei, în 2018. Nu în ultimul rând, analiza Frames din 2019 scoatea în evidenţă faptul că piaţa farmaciilor din România este una dintre cele mai solide afaceri, în contextul rezultatelor financiare.