Explicația pentru prețul de 11 lei pe litru la benzină și motorină. Ce a anunțat proprietarul benzinăriei din Beiuș

Explicația pentru prețul de 11 lei pe litru la benzină și motorină. Ce a anunțat proprietarul benzinăriei din Beiuș
Preț de 11 lei pe litru la benzinăria MOL din Beiuș

În cursul zilei de ieri, pe rețelele de socializare apăreau poze cu una din stațiile de alimentare cu carburanți MOL România Petroleum Products, având prețul de vânzare a carburanți de 11 lei pe litru. În primă fază, majoritatea internauților au crezut că ar fi fake news, dar realitatea era exact cea prezentată. Ba mai mult, la mai tote stațiile de alimentare din țară se formaseră cozi pe zeci de metri, iar panica a cuprins pe toată lumea. Ca urmare a acestei situații, autoritățile s-au sesizat imediat, la fel și compania în cauză, aceasta din urmă trimițând și o explicație pentru situația de la benzinăria din Beiuș.

Preț de 11 lei pe litru la benzinăria MOL din Beiuș

Deși nu erau anunțate majorări importante la prețul carburanților, în cursul zilei de ieri la o benzinărie MOL din Beiuș era afișat un preț de nu mai puțin de 11 lei pentru litrul de combustibil. Pozele au devenit virale pe rețelele de socializare, urmate apoi de panică și cozi interminabile la stațiile de alimentare ale principalilor producători și distribuitori din piață.

Ca urmare a acestei situații, Virgil Popescu avea aseară o primă reacție pe aeastă temă, declarând că nu s-a pus pentru niciun moment o astfel de majorare, luând legătura, de altfel, cu cei de la OMV și Petrom, care confirmau cele declarate de ministru. În cursul zilei de astăzi inspectorii ANPC au anunțat mai multe controale la stațiile de alimentare, tocmai ca urmare a situației create ieri.

„În cursul dimineții a fost afișat un preț la o benzinărie de 11 lei și informația a fost rostogolită în social media și în mass media precum că în această noapte prețurile vor ajunge la 10-11 lei și este complet fals. Benzinăria Mol a scumpit în această seară prețurile – care au ajuns peste 9 lei.

Întâmplător în țara vecină (Ungaria n.r), același lanț de benzinării are probleme cu aprovizionarea datorită plafonării prețului la benzină și motorină. Probabil că acesta este motivul pentru care întreg lanțul a scumpit prețurile, dar la cei doi mari producători care sunt în România nu se pune problema de scumpire la acest nivel. Românii nu au de ce să stea la coadă”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

Citește și: Cum afli cel mai bun preț la motorină sau benzină. Harta pentru orice loc din România

MOL România Petroleum Products reacționează!

Totul, așa cum spuneam, a plecat de la o stație MOL din Beiuș, unde erau afișate aceste prețuri. Reprezentanții companiei, în comunicatul emis, spun că cele întâmplate în localitatea Beiuș nu a ținut de ei, având în vedere că respectiva benzinărie era, de fapt, un comerciant partener în sistem de franciză, și nicidecum o stație proprietate a MOL România.

„Așa se explică situația prețului practicat în stația MOL Partener din Beiuș și care, de altfel, nu a fost una singulară, mai multe stații aparținând și altor companii cu același profil, având o practică asemănătoare.

Astfel, rețeaua MOL România nu are control asupra prețurilor practicate de stația din Beiuș sau de ceilalți parteneri-franciză”, a comunicat MOL România Petroleum Products.

Am fost obligat să scumpesc pentru că am cumpărat mai scump.

Cât despre propietarul stației implicate în acest scandal, acesta se justifică, spunând că: „Am fost obligat să scumpesc pentru că am cumpărat mai scump.

„Am cumpărat din depozit carburantul cu 8,6 lei litrul, în condiţiile în care eu până acum la pompă l-am vândut cu 7,6! Mi-au zis că dacă nu-mi convine să nu iau.

Şi aşa am o cisternă pe care nu mi-au umplut-o! Mâine va fi şi mai scump, am înţeles că va fi 10 lei litrul”, a explicat Daniel Degău, proprietarul benzinăriei din Beiuș, citat de Adevărul.

ANPC a anunțat că va face și alte controale la toate stațiile din țară, iar acolo unde s-au făcut scumpiri abuzive, există șansa unor amenzi extrem de mari, mai spune președintele ANPC. Zilele trecute, ANPC anunța cotroale masive la benzinăriile LukOil din mai multe județe din țară, amenzile contravenționale date fiind în valoare totală de aproximativ 600.000 lei.