Confiscă Statul veniturile benzinăriilor după ce au mărit prețurile la motorină și benzină? Veste de ultimă oră

Confiscă Statul veniturile benzinăriilor după ce au mărit prețurile la motorină și benzină? Veste de ultimă oră
Confisca Statul veniturile benzinăriilor dupa ce au marit preturile la motorina si benzina? Veste de ultima ora

Statul ia în calcul să confiște veniturile benzinărilor care au mărit artificial prețurile la benzină și motorină. Asta susține șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Horia Constantinescu, după întrunirea de joi cu guvernanții pe tema majorării costului la carburanți. Constantinescu a precizat că vor fi făcute controale la toți comercianții care au crescut prețurile în mod nejustificat, menționând că în opinia sa se poate vorbi de o ”structură sau inițiativă de tip cartelar”. Iată ce sancțiuni ar putea să primească companiile care au încălcat legea.

Controale ample la benzinăriile care au majorat prețurile la combustibil

Șeful ANPC este de părere că proprietarii benzinăriilor care au crescut în mod nejustificat prețul, se încadrează într-o practică comercială incorectă.

Am putea vorbi de o practică comercială incorectă, lucru care ar conduce la emiterea unei dispoziții de încetare a acesteia, cu consecințe imediate, până la finalul orelor de program sper să avem deja trase niște concluzii, să putem evalua întreaga situație a pieței, pentru a fi siguri că în toată țara aplicăm aceleași măsuri și eventual sancțiuni similare”, a spus șeful ANPC, Horia Constantinescu, potrivit Profit.ro.

El a precizat că nu știe exact cu cât a fost ridicat prețul în fiecare stație, urmând să stabilească acest lucru după studierea documentelor fiscale.

La acest moment am solicitat modalitatea de transmitere de la structura centrală la fiecare punct de lucru a motivării majorării prețurilor imediate. În opinia noastră, atâta vreme cât vorbim de niște stocuri achiziționate într-o perioadă în care nu se justifica o majorare, nu înțelegem de ce s-a produs majorarea”, a mai afirmat Constantinescu.

De asemenea, șeful ANPC a precizat că vor fi făcute controale la toate benzinăriile care au mărit costul combustibilului fără nicio explicație și că mulți dintre comercianți vor fi identificați în baza imaginilor care au apărut în mediul online, în care șoferii care așteaptau la rând să alimenteze au filmat cum se schimbă prețul intempestiv, deși se așteaptau să cumpere cu primul preț afișat când s-au așezat la coadă.

Ce sancțiuni ar putea să primească benzinăriile

Horia Constantinescu a spus că se va analiza și dacă anumiți comercianți au majorat costurile pentru că așa au făcut-o și ceilalți.

„În opinia mea, profană, am putea vorbi de o structură, sau o inițiativă de tip cartelar, pentru că nu există nicio justificare, dacă a majorat prețul, să o faci și tu numai în încercarea de a obține un profit suplimentar.”, mai declarat șeful ANPC.

În ceea ce privește sancțiunile, Constantinescu a afirmat că există două variante prin care să îi facă să plătească pe comercianții care au încălcat legea: amedă și/sau confiscarea veniturilor realizate în urma creșterii nejustificate a prețului la combustibil.

„Confiscarea veniturilor, împreună cu ANAF, realizate în urma comercializării cu prețuri artificial mărite și trimiterea acestora către bugetul de stat. Cred că această sancțiune este mai dură decât aceea de a aplica o sancțiune între 2.000 și 100.000 de lei.”, a mai spus Horia Constantinescu.

Citește și: „Un român a răsturnat un rezervor plin cu 1.000 de litri de motorină în plină stradă. Ce a urmat”