Îmbrățișarea este unul dintre primele moduri în care învățăm să comunicăm, dar pe măsură ce creștem, crește și complexitatea angajamentului. Se trece un braț peste, un braț dedesubt sau persoana mai înaltă își pune ambele brațe deasupra umerilor? Ar trebui să fie scurtă? Sau lungă și delicat?
Cum se schimbă aceste detalii în îmbrățișările între prieteni față de cele dintre noii cunoscuți?
Este coșmarul introvertiților, dar, din fericire, știința este aici pentru a da o mână de ajutor. Într-un studiu în două părți, cercetătorii au analizat detaliile îmbrățișărilor, pentru a vedea dacă există o rețetă pentru îmbrățișarea perfectă.
Rezultatele lor au arătat că formația brațelor încrucișate (un braț sub, un braț peste) preia conducerea, în timp ce o durată de 5 până la 10 secunde a fost considerată cea mai plăcută.
Oamenii de știință din spatele cercetării au folosit două abordări pentru a ajunge la concluziile lor, care au fost publicate în Acta Psychologica.
Prima a recrutat 45 de studente care au fost legate la ochi și apoi îmbrățișate de o cercetătoare. Persoana care conducea studiul le-a îmbrățișat pe participantele legate la ochi timp de 1, 5 și 10 secunde, trecând de la îmbrățișare încrucișată la îmbrățișare de gât (brațele unei persoane deasupra brațelor celeilalte) pentru a vedea cum reacționau.
În general, cele mai scurte îmbrățișări s-au dovedit a fi cele mai puțin plăcute, în timp ce îmbrățișările de 5 până la 10 secunde au fost primite cu plăcere.
Pe de altă parte, stilul de îmbrățișare nu pare să aibă nicio influență asupra factorului de plăcere al îmbrățișării.
Este de înțeles că mediul de laborator nu este cadrul ideal pentru o îmbrățișare de amploare, iar cercetătorii acceptă că evaluarea plăcerii îmbrățișărilor scurte și lungi poate fi influențată de natura repetitivă a cercetării.
Având în vedere că fiecare candidat a primit în total șase îmbrățișări, este posibil ca îmbrățișările mai lungi să fi fost considerate mai puțin ciudate din punct de vedere social decât ar fi putut fi în mod normal, deoarece persoanele îmbrățișate aveau ochii legați și erau strânse în brațe de un străin.
Partea a doua a cercetării a fost pe stradă (într-un campus universitar) și a cerut la 100 de perechi de studenți care erau deja implicați în socializare să se strângă unul pe celălalt în brațe.
Nu s-a dat nicio recomandare cu privire la stilul de îmbrățișare pentru care să opteze, iar cercetătorii au înregistrat stilul, apropierea, înălțimea și sexul acestora pentru analiză.
Îmbrățișarea încrucișată a dominat la toți participanții, dar a fost cea mai populară între bărbați, având loc în 66% și, respectiv, 82% dintre îmbrățișări, scrie fitscience.
S-a observat că majoritatea participanților aveau aproximativ aceeași înălțime, ceea ce ar putea explica preferința pentru îmbrățișările încrucișate, deoarece îmbrățișările de tip gât și talie ar putea fi mai potrivite pentru perechile nepotrivite pe verticală.
Este, de asemenea, posibil ca această îmbrățișare să fie rezervată unor persoane pentru contexte mai romantice.
Au existat unele aspecte ale unei îmbrățișări prietenoase care nu au fost explorate, cum ar fi ce părere au subiecții despre o îmbrățișare care durează mai mult de 10 secunde, sau cât de tare (sau nu) ar trebui să strângi pe cel care primește o îmbrățișare. Cu toate acestea, există câteva sfaturi de top care pot fi preluate din cele două studii.
Concluziile sunt: un braț deasupra, un braț dedesubt, nu mai puțin de 5 secunde, dar nu mai mult de 10 secunde.