Actrița Rona Hartner (48 de ani) urmăreşte cu atenţie protestele românilor de la Bucureşti sau din alte colţuri ale ţării. Stabilită în Franţa, pe Coasta de Azur, Rona a anunţat, în exclusivitate pentru Playtech.ro, că şi ea s-a implicat în protestele organizate de obicei la finele săptămânii, în oraşul cel mai apropiat de casa sa, la Toulon: “Să nu credeţi că din punct de vedere al evoluţiei bolii situaţia e mai bună în Franţa. Nici pomeneală!”, spune ea, care îi compătimește sincer pe artiștii români, inclusiv pe bunul ei prieten, Pepe, care susține spectacole online, pe Internet, alături de alți soliști.
Rona Hartner ne-a mai spus:
”Am intrat iar într-un fel de carantină şi nu mai putem ieşi ziua decât pe o distanţă maximă de 10 kilometri, în raport cu domiciliul. Iar noaptea avem carantină. Nu mai poţi ieşi decât cu motive de viaţă şi de moarte, cum le numesc eu! Pe de altă parte, şcolile s-au închis şi aici, iar fiica mea a trebuit să renunţe la o excursie în Bretania, stabilită cu ceva timp înainte”.
Actrița este la curent şi cu mişcările de protest din România:
“Sunt uşor diferite faţă de cele din Franţa. Spre exemplu, artiştii din Franţa au primit un sprijin financiar din partea statului. Eu, spre exemplu, am avut concerte online şi fiindcă am apelat doar la muzica mea, fără cover-uri, am primit nişte bani. Nu mulţi, dar am primit! La Bucureşti nu se întâmplă asta. Pepe, spre exemplu, îl văd că se chinuie pe nimic. Iar asta îţi lasă un gust amar!”.
Rona Hartner a mai menționat că guvernul de la Paris i-a ajutat şi pe proprietarii de restaurant, oferindu-le lunar până la 10.000 de euro, în funcţie de dimensiunea afacerii.
“Industria ospitalităţii la noi e grav afectată. Cred că se va pierde arta de a trăi, de altădată, de a savura viaţa şi mâncarea aşa, cum eram obişnuiţi până acum doi ani. Dar nenorocirea care se adaugă constă în lipsa banilor. Dacă te loveşte o asemenea pandemie, eşti obligat să-ţi închizi afacerea, iar statul ridică din umeri, atunci îi înţeleg pe cei ce ies în pieţe, la proteste!”, adaugă actriţa remarcată în “Gadjo dilo”, dar şi în “Sexy Harem Ada-Kaleh”.
Cu toate acestea, ea a ieşit să protesteze constant, asigurând chiar partea tehnică a manifestaţiilor, întrucât dispune de aparatură audio de foarte bună calitate.
„Trebuie să arătăm şi că ne-am săturat de situaţia asta, deşi nu cred că vom scăpa prea curând de pandemie. Protestăm, dar o facem cu masca pe figură şi respectând cât mai multe reguli!”, arată ea.
Rona Hartner a trecut în ultimii doi prin mari probleme de sănătate, după ce a fost diagnosticată cu o boală grea, cancer la colon. După ce a fost operată de două ori, la Bucureşti şi la Paris, Rona a s-a căsătorit cu DJ-ul francez Hervé Camilleri, alături de care locuiește în Franța. Actuala pandemie i-a spulberat însă planurile pe termen scurt şi mediu, care includeau zeci de concerte în Franţa şi în România:
“E tare greu atunci când o dată la două luni trebuie să intri în carantină. Şi e şi frustrant, chiar şi pentru mine, spre exemplu, care pot să merg să fac plajă pe Coasta de Azur în această perioadă de nouă izolare. Totuşi, nu poţi trăi doar din huzureală, orice s-ar spune!”, decretează ea.
Pe de altă parte, Rona spune că are şi câteva motive de speranţă. A reuşit să dea lovitura cu cartea sa autobiografică şi parţial motivaţională, “Je te donnerai un vrai bonheur”, în care a descris toate încercările vieţii sale, dar şi relaţia sa cu divinitatea, obţinând încasări de circa 30.000 de euro, în cei doi ani scurşi de la lansare.
“Nu sunt vreun influencer, cum se spune acum şi nici nu-mi doresc asta. Eu mă descriu pe mine, boala, provocările, dar şi încrederea în Dumnezeu. Şi vă mai spun un secret. Nu mă las până nu-mi traduc cartea şi în română!”, ni s-a mai confesat Rona Hartner.