Una dintre cele mai mari voci ale folclorului românesc, Gheorghe Turda (72 de ani), a fost foarte legat de părinţii săi, care își dorm somnul de veci în Cimitirul Vesel din Săpânța. În ziua în care măicuța lui s-a stins din viață, Gheorghe Turda a trăit o experiență paranormală: ”Vă dau cuvântul de onoare că, la un moment dat, mi s-a ivit în faţa ochilor figura mamei, printre cele ale instrumentiştilor. În seara aceea, ea a murit”, ne-a povestit marele cântăreț de muzică populară în interviul pentru Playtech.ro.
Totul s-a petrecut în 2013. Cei doi, mamă şi fiu, se aflau la sute de kilometri distanţă, Gheorghe Turda, la Bucureşti, iar mama lui, la Săpânţa, în celebra comună maramureşeană. Mama a simţit că i se apropie sfârşitul şi a dorit să-şi mai vadă încă o dată băiatul. Dar Gheorghe Turda se afla într-una dintre lojele Ateneului Român, acolo unde fusese invitat la concertul unui bun amic, aşa că nu se punea problema de a putea fi contactat telefonic.
“Vă dau cuvântul de onoare că, la un moment dat, în plin spectacol, mi s-a ivit în faţa ochilor figura mamei, printre cele ale instrumentiştilor. Mi s-a înceţoşat pur şi simplu privirea şi mi-am văzut clar mama. Colegul cu care eram in lojă, medic de profesie, s-a prins că ceva nu e în regulă cu mine şi m-a şi întrebat dacă am nevoie de vreun ajutor. Spectacolul a continuat, iar eu înţelesesem că şi firul vieţii făcuse acelaşi lucru, cu sau fără mama mea. Când am ajuns acasă, m-a întâmpinat soţia cu următoarele cuvinte: În seara asta trebuie să te odihneşti bine, fiindcă mâine vei avea un drum lung de făcut!. I-am replicat imediat: ”Ştiu, a murit mama! ”Dar de unde ştii?”, m-a întrebat ea, mirată. Şi i-am povestit ce mi s-a întâmplat!”, a povestit în detaliu, pentru Playtech.ro, Gheorghe Turda.
El a mai adăugat că, în aceeaşi seară, la scurtă vreme, şi-a făcut un mic bagaj şi s-a suit la volanul maşinii personale, ajungând a doua zi dimineaţă în curtea casei ţărăneşti de la Săpânţa, pentru a-şi lua rămas bun de la măicuța lui. Părinţii lui Gheorghe Turda sunt înmormântați în Cimitirul Vesel din Săpânţa, loc cu nume şi renume nu doar la noi, la români. Gheorghe Turda se mândreşte cu faptul că e nepot de unchi al regretatului artist Stan Ioan Pătraş, renumit pentru cele peste 700 de cruci sculptate şi pictate în cimitirul din Săpânţa.
“Noi, în zonă, avem un albastru, numit şi albastru de Săpânţa, care-i face concurenţă reală mult mai celebrului albastru de Voroneţ. Şi, da, am şi eu un loc în acel cimitir, dar vă garantez că nu mă grăbesc să plec din această lume. Toate la vremea lor! După cum nici nu ştiu ce epitafuri mi s-ar cuveni pe crucea ce-mi va reveni, fiindcă mai am timp să mă gândesc la ele!”, ne-a încredinţat acelaşi Gheorghe Turda.
A donat crucea tatălui său Bisericii Maramureșene din cadrul Muzeului Satului din București
În schimb, Gheorghe Turda şi sora sa au donat anul trecut crucea tatălui lor din Săpânţa Bisericii maramureşene din Muzeul Satului, din Capitală, ca lumea să aibă şi aici, în sud, o bucată din frumuseţile zonei lui natale, de care e atât de legat sufleteşte. Lucrarea poate fi văzută în orice anotimp, în incinta muzeului în aer liber din București.