Concursul Muzical Eurovision se va desfășura în 2020 fără Ungaria, care și-a anunțat retragerea, din cauză că această competiție a devenit ”prea gay”.
Concursul Muzical Eurovision este o competiție anuală desfășurată între multe dintre țările care sunt membre active ale Uniunii Europene de Radio-Televiziune (European Broadcasting Union, EBU). Fiecare țară care participă înscrie un cântec pentru a fi interpretat în direct la televizor și la radio, după care acordă voturi cântecelor celorlalte țări pentru a se ajunge la cea mai apreciată melodie participantă.
Deși fiecare țară se luptă pentru a-și aduce piesa pe scena concursului, pentru ca mai apoi să treacă la un alt nivel, câștigarea concursului fiind obiectivul principal, Ungaria a anunțat că nu va mai participa anul viitor. Oficial, nu au fost date explicații, dar o sursă din cadrul televiziunii publice ungare a declarat pentru ”The Guardian” că decizia de retragere este motivată de faptul că această competiție este asociată cu ”cultura gay”.
Chiar dacă autoritățile din Budapesta nu au oferit niciun motiv oficial pentru retragerea din concurs, decizia vine după o accentuare a retoricii homofobe în Ungaria, unde premierul Viktor Orban a lansat o politică pentru ajutorarea ”familiei tradiționale” și pentru creșterea natalității.
În anii 1950, în timp ce o Europă devastată de al Doilea Război Mondial încerca să se reclădească, Uniunea Europeană de Radio-Televiziune (EBU) – cu sediul în Elveția – a înființat o comisie ad hoc pentru găsirea de idei prin care ar putea să unească țările membre EBU în jurul unui ”program deschis de divertisment”. La o ședință a comisiei ținută în Monaco, în 1955, Marcel Bezencon, director general al televiziunii elvețiene, a conceput ideea unui concurs muzical internațional în care țările să participe într-un program televizat ce să fie transmis simultan în toate țările uniunii.