26 mai 2019 | 13:39

Defecțiuni tehnice la Jilava. Cetățenii nu au putut vota

Știri generale
Defecțiuni tehnice la Jilava. Cetățenii nu au putut vota
Votul pentru europarlamentare 2019 continuă în Irlanda și Cehia

În această dimineață, procesul de vot pentru europarlamentare din comuna Jilava a fost întrerupt până la ora 11:20 din cauza unor defecțiuni tehnice.

Problemele au fost în cazul penitenciarului Jilava, iar acestea au condus la suspendarea sistemului de votare în tot restul comunei. În această situație a fost necesară intervenția Ministerului Apărării Interne, care a verificat voturile deținuților de la penitenciarul Jilava.

În ciuda faptului că unii dintre deținuții penitenciarului nu aveau drept de vot acordat prin hotărâre judecătorească, aceștia au reușit să voteze oricum, potrivit observator.tv. Astfel, procesul de vot pentru alegerile europarlamentare s-a întrerupt în restul localității, pentru a se determina dacă deținuții care au votat aveau, într-adevăr, drepturi electorale.

„Nu au drept de vot debilii și alienații mintal puși sub interdicție și persoanele care, în ziua de referință, sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale”, spune Legea 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

Deținuții cu drept de vot pentru europarlamentare în România

În cazul în care nu li s-au retras drepturile electorale, deținuții care se află în penitenciar în ziua alegerilor pot vota atât pentru Parlamentul European, cât și pentru referendumul pentru justiție convocat  de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, aproape 18.000 de deținuți din penitenciarele din România au drept de vot. Dintre aceștia, mai mult de 15.500 și-au exprimat intenția de vot pentru alegerile europarlamentare și puțin peste 15.200 pentru referendumul organizat în 26 mai.

De asemenea, cetățenii cu drept de vot reținuți în baza unui mandat de arestare preventivă sau cei din arest la domiciliu pot vota prin intermediul unei urne speciale.

La alegerile parlamentare din România din anul 2016, prezența la vot în penitenciare a fost una foarte mare.  70% dintre deținuți și-au exprimat dreptul de vot.

Programul secțiilor de votare pentru alegerile europarlamentare și referendum începe la ora 7:00 și vor fi deschise până la ora 21:00.

Parteneri
Ce pensie alimentară plătește lunar Valeriu Gheorghita pentru cei doi copii ai săi din prima căsătorie
Redactia.ro
Rezistă căsnicia dintre Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță? Celebrul Numerolog Cristian Terran face predicțiile: „Acest cuplu va avea de trecut de o criză o dată la 4 ani”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Wow, ce apariție! Mama Monicai Bîrlădeanu a dat o lecție de stil și rafinament la nunta fiicei sale. Minodora Tătăruşanu a avut două ținute de Oscar la pretențiosul eveniment ș
Unica.ro
Comisia Europeană schimbă pașapoartele și cărțile de identitate
EVZ.ro
Abia a divorțat de mama copiilor, dar acum vrea să se întoarcă la a doua soție?! Gestul făcut de fotbalistul de la Națională față de femeia cu care n-a mai vorbit de 5 ani
Spynews
Plata în NUMERAR. Anunț despre românii care NU au cont la bancă
Capital.ro
WOW! Fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, tot o frumusețe rară. Cine este și cum arată doctorița cu care soțul Monicăi Bîrlădeanu are doi copii. „Viața noastră a fost foarte afectată de...”
Avantaje
DONALD TRUMP a dat LOVITURA! KAMALA HARRIS, în CĂDERE LIBERĂ
Mediaflux
Anamaria Prodan, dezvăluiri cu lacrimi în ochi. Cum i-a răspuns lui Laurențiu Reghecampf după declarațiile controversate făcute de antrenor zilele trecute
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Pelerinaj Sfânta Parascheva 2024. Ce schimbări se fac pentru pelerinii care vin să se închine la moaștele Sfintei Parascheva
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro