Trebuie să știi asta dacă ești fumător! Specialiștii au făcut descoperiri incredibile despre viitorii nepoți ai celor care au acest viciu. Ce se va întâmpla cu nepoatele tale, dacă obișnuiești să fumezi? Ce detalii arată studiul recent al cercetătorilor?
Fumatul nu este recomandat de medici, dar din păcate mulți oameni iubesc acest viciu. Cercetătorii au venit cu noi detalii despre cei care fumează și modul în care afectează familia, în viitor. Mai exact, bărbații care au fumat înainte de a ajunge la pubertate au mai multe șanse să aibă nepoate grase.
Aceste informații au venit în prim-plan în cadrul studiului în care cercetătorii au analizat modul în care fumatul ancestral afectează greutatea corporală a descendenților. Concret, s-a descoperit astfel faptul că fetele au cu 5.49 kg mai multă grăsime dacă străbunicii lor au fumat înainte de 13 ani.
Cercetătorii de la Universitatea Bristol au indicat că există o strânsă legătură între vârsta taților care au început să fumeze de la o vârstă fracedă cu descendenții supraponderali. Specialiștii cred că efectele negative ale consumului de țigări se întinde chiar pe patru generații.
Experții au analizat înregistrările de date de la 14.000 de femei însărcinate care s-au înscris în studiul creat pentru a monitoriza îndeaproape sănătatea copiilor și nepoților. Academicienii au descoperit legătura dintre creșterea grăsimii corporale la nepoate și strănepoate, dar acest aspect nu se întine și către omologii lor masculini.
Fetele care au avut pe linia maternă un bărbat care a fumat în copilărie au, în medie, cu 5.35 kg mai multă grăsime la împlinirea vârstei de 17 ani. Dacă bunicii paterni au fost fumători de la vârste de peste 24 de ani, atunci în adolescență riscurile pentru o greutate nepotrivită ar fi mai mici.
Cu toate astea, ei nu au oferit un motiv clar pentru care pare să afecteze mai mult femeile decât bărbații, susținând că sunt necesare mai multe studii pentru aceste detalii. De asemenea, nu au stabilit nici de ce au existat diferențe în funcția de descendența lor maternă sau paternă.
Cercetătorii de la Universitatea din Bergen au sugerat că fumatul regulat înainte de împlinirea vârstei de 15 ani poate duce la scăderea funcției pulmonare la copii și nepoți. Cercetătorii au mai indicat și că o legătură similară a fumatului are un efect asupra genelor de-a lungul generațiilor.
„În primul rând, înainte de pubertate, expunerea unui băiat la anumite substanțe ar putea avea un efect asupra generațiilor care îl urmează.
„În al doilea rând, unul dintre motivele pentru care copiii devin supraponderali s-ar putea să nu fie atât de legat de dieta lor actuală și de exercițiile fizice, decât de stilul de viață al strămoșilor lor sau de persistența factorilor asociați de-a lungul anilor”, a detaliat profesorul Jean Golding, autorul principal al raportului și epidemiolog la universitate, conform dailymail.co.uk.