Aproape peste tot în lume țigările sunt interzise în spațiile publice, fie exterioare, fie interioare. Dar o decizie recentă a ridicat mari semne de întrebare. Noua Zeelandă a decis să interzică, pe viață, țigările. Jutificarea a venit imediat din parte autorităților neo-zeelandeze.
Noua Zeelandă va interzice vânzarea de tutun pentru generația următoare, în încercarea de a elimina în cele din urmă fumatul. Persoanele născute după 2008 nu vor mai putea cumpăra țigări sau produse din tutun în timpul vieții lor, în conformitate cu o lege care se așteaptă să fie adoptată anul viitor. „Vrem să ne asigurăm că tinerii nu vor începe niciodată să fumeze”, a declarat ministrul sănătății, Dr. Ayesha Verall.
Măsura face parte dintr-o amplă campanie de combatere a fumatului, anunțată joi de Ministerul Sănătății din Noua Zeelandă. Medicii și alți experți în domeniul sănătății din țară au salutat reformele „de vârf la nivel mondial”, care vor reduce accesul la tutun și vor restricționa nivelul de nicotină din țigări.
„Îi va ajuta pe oameni să renunțe la fumat sau să treacă la produse mai puțin dăunătoare și va face mult mai puțin probabil ca tinerii să devină dependenți de nicotină.”, a declarat profesorul Janet Hook de la Universitatea din Otago.
Unii din locuitorii statului neo-zeelandez nu sunt de acord cu această decizie. Alții, conform Reuters, sunt de acord și salută decizia Ministerului Sănătății.
„Consider că este o mișcare bună, într-adevăr Pentru că în momentul de față sunt o mulțime de copii tineri care se plimbă cu țigări în gură.
Publicul se întreabă de unde au aceste țigări. Și este bine și pentru mine, de asemenea, pentru că pot economisi mai mulți bani.”, spun unii neo-zeelandezi, conform agenției Reuters.
Cu toate acestea, analiștii au avertizat că această măsură ar putea crea o piață neagră a tutunului. Lucru pe care declarația oficială de impact a Ministerului Sănătății îl recunoaște, menționând că:
„Vama va avea nevoie de mai multe resurse pentru a aplica controlul la frontieră. Totul este 100% teorie și 0% substanță.
Va exista un val de infracțiuni. Bandele și infractorii vor umple golul.”, a declarat Sunny Kaushal, președinte al Dairy and Business Owners Group.
Noua Zeelandă este hotărâtă să atingă obiectivul național de a reduce rata națională a fumatului la 5% până în 2025, cu scopul de a o elimina în cele din urmă cu totul. În prezent, 13% dintre adulții din Noua Zeelandă fumează.
Oficialii spun că rata este mult mai mare în rândul populației indigene Maori, unde ajunge la aproape o treime. De asemenea, maori suferă de o rată mai mare de îmbolnăviri și decese.
Ministerul Sănătății din Noua Zeelandă afirmă că fumatul provoacă unul din patru tipuri de cancer. Țigările rămân principala cauză de deces prevenibil pentru populația de cinci milioane de locuitori.
Ca parte a măsurilor drastice anunțate joi, guvernul a introdus, de asemenea, controale majore asupra tutunului. Inclusiv restricționarea semnificativă a locurilor în care pot fi vândute țigările pentru a le elimina din supermarketuri și magazinele din țară.
Numărul de magazine autorizate să vândă țigări va fi redus drastic la mai puțin de 500, de la aproximativ 8.000 în prezent, spun oficialii. În ultimii ani, vaping-ul, fumatul țigărilor electronice care produc un vapor care furnizează și nicotină, a devenit mult mai popular în rândul generațiilor tinere decât țigările.
Autoritățile sanitare din Noua Zeelandă avertizează însă că vapatul nu este inofensiv. Cercetătorii au descoperit agenți periculoși, care cauzează cancer, și în lichidele pentru țigări electronice. Dar, în 2017, țara a adoptat vaping-ul ca o cale de a-i ajuta pe fumători să renunțe la tutun.
Autoritățile neo-zeelandeze nu au precizat cum intenționează să aplice interdicția și nici care sunt comercianții cu amănuntul cărora li se va interzice să vândă țigările aflate pe piață. Se așteaptă ca mai multe detalii să fie furnizate atunci când legislația va fi prezentată în parlament anul viitor.
Nu chiar. Regatul himalayan Bhutan a interzis total vânzarea de țigări în 2010, deși a ridicat temporar interdicția în 2020 pentru a opri importurile de pe piața neagră din India în timpul unei închideri a frontierei COVID-19, a raportat Al-Jazeera.
Un grup de lucru maori, care implică experți în controlul tutunului și în sănătate publică, se va consulta cu privire la acest plan, pe care guvernul neozeelandez dorește să îl transforme în lege până la sfârșitul anului 2022.
Guvernul spune că dorește să introducă schimbările în etape pentru a diminua șocul economic asupra comercianților cu amănuntul și pentru a le da timp persoanelor cu probleme de sănătate mintală , un grup cu rate mult mai mari de fumat, să gestioneze schimbarea, conform Reuters.