Toma Bogdan Costreie, directorul general Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a fost concediat, după ce a pornit o anchetă pentru a afla cum a cheltuit PSD banii de la stat. Ce reacție a avut opoziția.
Pe data de 3 octombrie 2018, Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost sesizate de Birourile permanente în vederea întocmirii unui raport în privinţa a trei persoane încadrate în categoria înalţilor funcţionari publici parlamentari din cadrul Autorităţii Electorale Permanente, și anume: Gabriel-Constantin Saucă, Cristian-Alexandru Leahu și Toma-Bogdan Costreie.
Astfel, pe 26 februarie, Comisiile juridice au stabilit să acorde aviz favorabil pentru demiterea din funcţia publică a înalţilor funcţionari publici din cadrul AEP a lui Toma-Bogdan Costreie, care deținea funcţia de director general al Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale.
Toma Bogdan Costreie a fost demis din fucție sub pretextul că acesta nu a atașat la dosar, în momentul în care a susținut concursul, o declarație conform căreia acesta nu a făcut parte din niciun partid politic în ultimii cinci ani, potrivit raportul comisiilor juridice.
„De asemenea, potrivit prevederilor art. 42 alin. 6 din legea AEP, poate fi numit director general al Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale orice persoană care îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii, printre care şi aceea de nu fi fost membru al unui partid politic în ultimii cinci ani, iar din documentele anexate, precum şi din raportul de audit intern rezultă că, în vederea desfăşurării concursului, candidaţii nu au depus o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă dacă au avut calitatea de membru al unui partid politic în ultimii cinci ani”, se menţionează în raportul comisiilor juridice.
Marian Muhuleţ, Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, a anunțat că activitatea de analiazare a modului în care au fost cheltuiţi banii primiţi de PSD din subvenţiile acordate partidelor politice în anul 2017, a mai fost o dată întreruptă. Atunci, Curtea de Conturi, a decis ca ancheta să se amâne pentru luna august 2019.
„Raportul (de control – n.r.) nu a fost finalizat în momentul de faţă. Controlul a fost suspendat în luna ianuarie, ca urmare a unei adrese primită de la Curtea de Conturi, care, conform legii, ar trebui să fie alături de noi în controlarea subvenţiilor partidelor politice beneficiare de subvenţie. Ne-am adresat Curţii de Conturi înainte de a începe controlul anul trecut cu o solicitare de a veni alături de noi în control. Fiecare instituţie îşi face raportul ei, dar controlul ar trebui să fie simultan. S-a răspuns la vremea respectivă că nu pot veni în control pentru că nu era în planul de control pe anul 2018, am revenit cu solicitarea în decembrie pentru a veni alături de noi în luna ianuarie, deoarece controalele la mai multe formaţiuni politice parlamentare erau prelungite pe luna ianuarie, ni s-a răspuns la finalul lunii ianuarie, când mai aveam un singur control în curs de reluare la PSD, că decizia plenului Curţii de Conturi este ca exercitarea controlului asupra subvenţiilor să se facă începând cu luna august a acestui an”, a declarat Marian Muhuleţ.
Stelian Ion, deputat USR, a cuzat PSD-ul că încearcă să elimine cu orice preț toți funcţionarii AEP care îndrăznesc să se ocupe de modul în care au fost cheltuiţi banii primiţi din subvenţii de către PSD. În plus, acesta clasifică gestul PSD ca pe un abuz de putere.
„Azi (joi – n.r.) s-a mai consumat un episod de prost gust marca PSD, în Birourile permanente reunite, este legat de faptul că, după controlul declanşat de AEP la PSD, acest partid a încercat pe toate căile să se descotorosească de funcţionarii care au început acel control (privind subvenţiile – n.r.). Azi (joi – n.r.) a fost vorba în Birourile permanente reunite despre destituirea persoanei care ocupă funcţia de director în cadrul AEP, responsabil pe partea de controale ale finanţării partidelor politice. În mod absolut nelegal s-a scornit retroactiv un aşa zis motiv că acea persoană nu ar fi avut o declaraţie de neapartenenţă la vreun partid politic, deşi nu i-a fost cerută niciun moment această declaraţie şi nu a fost chemat niciodată să dea explicaţii cu privire la acest lucru, deci este clar un abuz”, a declarat Stelian Ion, la Parlament.