Este oficial! Românii vor avea încă două zile libere plătite. Ce trebuie să facă pentru a beneficia de ele

Este oficial! Românii vor avea încă două zile libere plătite. Ce trebuie să facă pentru a beneficia de ele
Zile libere în plus pentru români

Bucurie mare pentru români! Aceștia vor avea parte de încă două zile libere plătite. Ce trebuie să facă pentru a putea beneficia de ele? Iată calendarul întreg al zilelor libere legale pentru anul 2021!

Încă două zile libere pentru români

Mulți români nici că se gândeau la asta! Autoritățile vin cu o nouă abordare pentru a încuraja cetățenii să se vaccineze cu serul împotriva COVID-19 într-un număr din ce în ce mai mare. Concret, cei care se vaccinează primesc câte o zi liberă plătită pentru fiecare doză. Legea a fost promulgată de președintele României.

Zilele libere nu sunt incluse în concediul de odihnă în cazul angajaților din sistemul public și privat. De asemenea, studenții și elevii sunt și ei răsplătiți dacă aleg să-și administreze serul – beneficiază de o zi în care nu trebuie să frecventeze cursurile școlare. Zilele acestea libere se acordă pe baza adeverinței de vaccinare. Iată detalii din actul normativ!

„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi: câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor şi studenţilor, câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate şi a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti“
Act normativ

Detalii din lege: care este obligația angajatului?

Potrivit legii, aceste drepturi se acordă pe baza unei adeverințe de vaccinare. De asemenea, „beneficiază de aceste drepturi şi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi.”

Angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare ale zilelor libere pentru a nu afecta semnificativ activitatea. Actul normativ vizează completarea Legii nr. 55/2020 care vizează măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de coronavirus.

  • Dan Barnă, îndemn la vaccinare

„Ce conţine vaccinul? Pentru mine, vaccinul conţine bucuria de a spune lucruri simple: ‘mi-a fost dor de tine, tată’, ‘ce mare ai crescut, nepoate’ sau ‘mulţumesc’. (…) Ce conţine vaccinul? Pentru mine, vaccinul conţine bucuria de a spune acele lucruri atât de importante pentru fiecare dintre noi: ‘mi-a fost dor de tine, mamă”, ‘ce mare ai crescut nepoate’ sau ‘mulţumesc'”
Ddan Bbarnă, vicepremier