Ce zile libere vor avea românii la final de lună. Minivacanță de 4 zile

Zile libere la finalul lunii

Vești bune pentru români. Cei care lucrează la stat ori la privat vor avea o minivacanță de patru zile, întrucât urmează sărbătorile pascale. Iată cum stau lucrurile, mai exact.

Ce zile libere vor avea românii la final de lună

Așadar, ziua de 30 aprilie va fi liberă pentru angajați întrucât atunci pică Vinerea Mare, în ziua de 2 mai se sărbătorește Paștele Ortodox și pică duminică, așadar va fi zi liberă, dar și ziua de 3 mai este liberă, întrucât este a doua zi de Paște. Astfel, două dintre zilele libere legal de la începutul lunii mai se sărbătoresc în weekend, respectiv 1 și 2 mai, care pică într-o sâmbătă și o duminică. Dar să aflăm ce zile libere mai sunt până la finalul anului 2021.

  • 1 iunie (Ziua Copilului) – marţi;
  • 20 şi 21 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
  • 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – duminică;
  • 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – marţi;
  • 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – miercuri;
  • 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – sâmbătă şi duminică.

Însă ce trebuie știut este că angajații ai căror salariați lucrează în zile de sărbătoare legală sunt obligați să le acorde acestora compensații. Așadar, potrivit legislației în vigoare, angajații au dreptul la compensare prin timp liber în următoarele 30 de zile. Dacă această formă de compensare nu se poate acorda, angajații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază. De precizat este că angajatorii care nu acordă salariaților lor timp liber sau nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile, vor risca amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Ce reguli trebuie să respecte românii de Paște 2021

Regulile de Paște 2021 spun că românii trebuie să poarte masca de protecție în spațiile publice, să nu se înghesuie în magazine și pe terase, și să intre în case la ora 20:00. Chiar și așa, în Noaptea de Înviere, cei care merg la slujbă pot rămâne afară până la ora 2.00.

„Legea n-o negociem cu nimeni. Sănătatea e mai importantă decât orice. Azi, când vorbim, există o oră la care aceste activități ale agenților economici trebuie să înceteze.

Pentru Paște avem în hotărârea CNSU în care e reglementat foarte clar că în intervalul 20.00 – 02.00 asigurăm în condiții de securitate și sănătate maximă a celor care doresc să participe la slujba de Înviere, deplasarea la biserică, respectiv deplasarea spre casă. Acestea sunt misiunile în care sunt implicate Poliția Română, Jandarmeria Română, și nu altele”, a spus ministrul de Interne, Lucian Bode.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI