Emma Răducanu, salt spectaculos în ierarhia WTA. Jucătoarea britanică cu origini românești trece printr-o perioadă paradoxală. În ciuda rezultatelor slabe obținute după ce a triumfat la US Open, sportiva de 19 ani a urcat constant în clasamentul mondial. Deși a fost eliminată în turul 2 la Australian Open, Emma Răducanu s-a apropiat foarte mult de Top 10 WTA.
Emma Răducanu, salt spectaculos în ierarhia WTA. Jucătoarea britanică cu tată român își continuă ascensiunea în ierarhia mondială. Un lucru ce poate să pară paradoxal, ținând cont de rezultatele slabe obținute de sportiva de 19 ani după ce a triumfat, în septembrie, la US Open.
Emma Răducanu a câștigat doar 3 dintre cele 8 partide disputate după succesul incredibil de la turneul de Grand Slam american. Ea s-a confruntat, însă, și cu Covid-19, la jumătatea lunii decembrie, motiv pentru care a renunțat la participarea la Melbourne Summer Set 1.
Emma Răducanu a pierdut, apoi, categoric, primul meci al anului, la Sydney, contra Elenei Rybakina, scor 0-6, 1-6. Numărul 18 WTA începuse, totuși cu o victorie, Australian Open. Ea o învinsese pe americanca Sloane Stephens, fostă câștigătoare la US Open, după o partidă terminată cu scorul de 6-0, 2-6, 6-1. În turul doi, însă, a fost învinsă de muntenegreanca Danka Kovinic, scor 4-6, 6-4, 3-6. Ulterior, Kovinic a fost spulberată de Simona Halep în turul 3, cu 6-2, 6-1.
Emma Răducanu s-a confruntat cu o bătătură dureroasă în palma mâinii drepte, lucru ce i-a influențat evoluția în partida cu Kovinic. După partidă, Emma Răducanu a declarat chiar că „au fost oameni în echipa mea care probabil nu și-au dorit să joc”. Ea a explicat că rana este chiar într-o cută a palmei și e foarte dureroasă la fiecare impact cu mingea.
„E chiar într-o cută a palmei, e așa de adâncă. Pur și simplu, nu pot apuca racheta. De fiecare dată când lovesc, la orice contact cu mingea, se creează un impact. Dacă lovesc doar un pic în afara centrului rachetei, frecarea se mărește și e foarte dureros”, a spus Emma Răducanu, conform The Guardian.
Emma Răducanu a mai explicat că nu s-a antrenat timp de 21 de zile, iar pielea palmelor a devenit foarte moale. Ea a mai spus, însă, că va folosi experiența căpătată în Australia pentru a lupta să-și păstreze locul în topul mondial.
De altfel, la ora actuală, conform WTA Live, Emma Răducanu a urcat până pe poziția a 13-a. Cu 2.664 de puncte, britanica este la mică distanță chiar și de locul 10 WTA, ocupat deocamdată de Ons Jabeur (Tunisia), cu 3.125 de puncte. Adolescenta britanică începuse competiția de pe locul 18 WTA.
Acest lucru este posibil pentru că Emma Răducanu se află, de fapt, la primul ei debut de sezon ca jucătoare profesionistă. Toate turneele la care va juca în prima parte a anului sunt, în cazul ei, o premieră, așa că inclusiv orice prezență pe tabloul principal îi aduce, din start, puncte.
La Australian Open, de exemplu, ea nu participase decât în 2019, în turneul de junioare, fiind eliminată în primul tur de japoneza Himari Sato care, actualmente, este abia pe locul 710 mondial.
Primele puncte pe care Emma Răducanu va trebui să și le apere vor fi abia cele de la Wimbledon, unde, anul trecut, a ajuns în optimi. Până atunci, ea va fi, în principiu, într-o urcare continuă în ierarhia mondială.