Elevii vor recupera orele pierdute în timpul grevei. Metoda pe care profesorii o vor implementa în școli în perioada următoare

de: Ștefan R. Apostol
14 06. 2023

Elevii vor recupera orele pierdute în timpul grevei! În 22 mai întreg sistemul de învăță,ânt românesc intra în grevă, cerându-și drepturile salarile în baza Legii salarizării din 2007. Sindicatele din preuniversitar și universitar intrau ulterior la negocieri cu rerpezentanții guvernului, iar primele oferte făcute erau neacceptate, deci greva a continuat. În toată această perioadă elevii au pierdut orele de predare, iar astăzi Ministerul Educației anunță cum se vor recupera orele pierdute. În același timp, tuturor profesorilor care au intrat în grevă li s-a tăiat jumătate din salariu, pentru cele 8 zile de grevă din mai, și se vor tăia remunerațiile și pentru următoarele patru zile de grevă din luna iunie, deși guvernul emitea o nouă OUG prin care cerințele greviștilor erau aprobate, dar pentru 1 ianuarie 2024.

Greva din învățământ și tăierea salariilor greviștilor

În urmă cu 16 ani, guvernanții de la acel moment emiteau o nouă lege a salarizării, în baza căreia se majorau salariile din educație. Traian Băsescu promulga o nou versiune a legii, ulterior abrogată, acesta justificând decizia prin lipsa banilor de la buget. Ulterior, în 2008, în timpul guvernării Boc, sel lua decizia de a tăia 50% din salariile profesorilor, bani nerecuperați nici până astăzi.

Vezi și: Zeci de profesori de la liceul la care predă Carmen Iohannis, în grevă. Decizia luată de Prima Doamnă a României

Mecanismele de calcul ale salariilor din învățământ nu se bazează pe indexarea cu indicele de inflație, și asta s-a întâmplat în toți acești 16 ani, iar în 2023 salariile au ajuns la maximum plafonului de salarizare. Decizia de a intra în greva generală, în 22 mai a.c., a avut exact aceste considerente ca bază de plecare, inclusiv majorarea salariilor profesorilor debutanți la valoarea salariului mediu brut pe economie, plus alte cerințe ce vizau personalul din învățământ nedidactic.

Ofertele guvernului făcute la primele negocieri vizau doar pentru anul 2023 sume de bani, sub forma unor vouchere în valoare de 1.000, respectiv 1.500 de lei, pentru lunile iulie și octombrie, iar pentru personalul nedidactic suma de 500 de lei. Liderii de sindicat aveau să refuze această ofertă, mergând mai departe cu greva și, implicit, cerințele enunțate la început.

Vezi și: Profesorii intră în grevă generală. Ce examene sunt puse în pericol şi care sunt cerinţele profesorilor

Dar, în timpul celei de-a doua runde de negocieri, Nicolae Ciucă aproba OUG cu aceste ajutoare, fără a respecta cerințele greviștilor, ceea ce a escaldat și mai mult tensiunile dintre cele două tabere. Ministerul Educației, prin vocea Ligiei Deca, anunța că în situația continuării grevei, era posibilă o devansare a perioadelor de înscriere pentru examenele de la Evaluarea națională și Bacalaureatul de anul acesta, lucru care de altfel s-a și întâmplat.

Vezi și: Cel mai sumbru scenariu în cazul în care nu se opreşte greva profesorilor. Anunţul făcut de Ligia Deca

Profesorii dezamăgiți de liderii sindicali

Dar, tot o decizie de ministru anunța tăierea cu 50% a salariilor tuturor profesorilor care intrau în grevă, tăierea fiind pentru cele 8 zile din luna mai, precum și pentru celelalte 4 zile din luna iunie, iar liderii de sindicat, deși promiteau inclusiv rezolvarea acestei  situație la ultimele negocieri, nu s-a întâmplat nimic. Aceiași lideri de sindicat declarau că nu au cum să suporte diferența de bani (tăiată de Guvern), din lipsă de fonduri.

Ba mai mult, Guvernul Ciucă a emis o nouă OUG, care precizează majorările cerute, anularea primei ordonanțe, dar cu condiția ca duminică, 11 iunie, sindicatele să declare închis conflictul de muncă și, implicit, terminarea grevei.

Vezi și: Grevă generală în școlile din România, începând de luni. Negocierile dintre sindicatele din învăţământ şi Guvern au eşuat

Ca urmare a acestei noi situații, majoritatea profesorilor s-au declarat nemulțumiți de finalul grevei, acuzând în același timp liderii de sindicat de trădare și de lipsa unei negocieri cu aceștia privind noua OUG și decizia de a înceta greva. În spațiile virtuale și rețelele de socializare multe cadre anunțau că nu vor renunța la grevă, precum cadrele didactice din județul Suceava, dar și demarând petiții prin care cer demisia actualilor lideri de sindicate.

Ministerul Educației anunță că elevii vor recupera orele pierdute în timpul grevei

Nici bine nu s-a încheiat conflictul de muncă, și cu puține ore înainte de rocada guvernamentală, Ligia Deca dădea un nou ordin de ministru prin care este specificat faptul că elevii vor recupera orele pierdute în timpul grevei, precum și metoda pe care profesorii o vor implementa în școli în perioada următoare.

Vezi și:Când se vor recupera orele pierdute din cauza grevei din învăţământ. E o mare problemă pentru elevi

Conform acestor noi directive, elevii vor participa la orele de recuperare care vor avea aproximativ 25 de minute, cu 5 minute pauză, în intervalul orar 08:00 – 15:00, adică aproximativ 14 ore de cursuri în următoarea perioadă. Același ordin de ministru mai precizează că profesorii pot recupera doar o singură săptămână din luna în curs, dar nu și orele pierdute în luna mai, asta însemnând cam 42 de ore de cursuri pe care profesorii le vor putea recupera.

Pe de altă parte, cadre didactice și directori de școli și colegii spun că cele trei săptămâni pierdute de elevi, ca urmare a grevei, nu vor putea fi recuperate fizic în aceste zile, cel mai probabil, dacă va accepta Ministerul Educației, doar începând din toamnă.

Vezi și: Cât s-ar putea prelungi anul şcolar din cauza grevei profesorilor. Ce măsuri ar putea fi luate

Reamintim că ME a luat decizia ca examenele pentru Evaluarea Națională 2023 să înceapă pe data de 19 iunie, adică de luni, iar rferitor la Bacalaureat 2023, s-a renunțat la examenele de competențe, acestea fiind echivalate, iar examenele propriu-zise se vor da conform calendarului deja anunțat de către Ministerul Educației, adică pe 26 iunie 2023, cu primul examen la Limba și Literatura Română.