Elena Ceaușescu, gestul care i-a înfuriat pe români. Povestea din anii ‘80, care a lăsat urme adânci în istoria României

Elena Ceaușescu era cea mai puternică femeie din România, înainte de Revoluța din anul 1989. Toate deciziile trecereau pe la ea, fiind bănuită că ea ar fi fost cea care a condus România în ultimii ani, influentându-l puternic pe liderul Nicolae Ceaușescu.

Elena Ceaușescu a interzis vizitarea mănăstirilor din Bucovina

În anii 1980, aceasta a făcut un lucru care i-a supărat mult pe români, iar faptele sale au ajuns dincolo de granițele țării. Elena Ceaușescu a încercat să îşi influenţeze soţul în luarea unor decizii radicale pentru români, însă unele dintre ele, puse pe seama ambiţiei şi orgoliului ei, s-au dovedit dezastruoase. Printre deciziile bizare atribuite Elenei Ceauşescu s-ar fi numărat şi interzicerea vizitelor la mănăstirile din Bucovina.

Radio Europa Liberă  (RFE) relata în 1981 despre decizia Elenei Ceușescu. ”Recent, un articol neobişnuit publicat de scriitorul şi jurnalistul Fănuş Neagu a apărut în Flacăra, cunoscutul săptămânal editat de Adrian Păunescu. Neagu, care este foarte popular în România datorită croncilor sale de sport din România Literară şi, mai nou, din Luceafărul, şi-a îngăduit să o critice voalat pe Elena Ceauşescu. S-a plâns că şcolarilor le este interzis să viziteze mănăstirile faimoase în lume din Bucovina, o măsură despre care în România se crede că îşi are originile într-o decizie luată de Elena ceauşescu”.

Elena Ceaușescu a interzis vizitarea mănăstirilor din Bucovina
Elena Ceaușescu a interzis vizitarea mănăstirilor din Bucovina

Fănuș Neagu a criticat-o voalat pe Elena Ceaușescu

Iată cum a criticat-o volat Fănuș Neagu pe Elena Ceaușescu: „Ninge peste mănăstirea Voroneţ şi nu este niciun copil în jur, pentru că nu ştiu cine a hotărât, din motive neştiute, elevilor să viziteze mănăstirile. Ne mândrim cu ele în faţa întregii lumi, însă le ascundem copiilor noştri”, a scris Neagu.

Totul se pare că a pornit de la o vizită a tovarășei chiar la mănăstirile din Bucovina. Soția lui Nicolae Ceaușescu a nimerit în vizită chiar în timp ce măicuțele se rugau, iar acestea nu și-au întrerupt rugăciunile pentru Elena Ceușescu. Aceasta s-a făcut foc și pară și a decis să interzică vizitele la mănăstiri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI