24 apr. 2020 | 13:39

Ce obicei neobișnuit avea Elena Ceaușescu. El este bărbatul care îi făcea toate poftele

Monden
Ce obicei neobișnuit avea Elena Ceaușescu. El este bărbatul care îi făcea toate poftele
Ce obicei neobișnuit avea Elena Ceaușescu. El este bărbatul care îi făcea toate poftele

Elena Ceauşescu era foarte pretenţioasă când venea vorba de pantofi. Nu îşi comanda pantofi de peste mări şi ţări ca politicienii din ziua de azi, aceasta îşi comanda pantofii la o fabrică românească din Timişoara.

Ce obicei neobișnuit avea Elena Ceaușescu. El este bărbatul care îi făcea toate poftele

Elena Ceauşescu, prima domană a ţării din vremea comunismului, îşi comanda patofii la fabrica Guban din Timişoara. Blaziu Guban, fondatorul celebrei fabrici din Timişoara, a creat pantofi pentru actriţa italiană Sophia Loren, poetul Tudor Arghezi, dar şi pentru Elena Ceauşescu.

Acesta a fost un industriaş respectat de comunişti. Blaziu Guban, prin forţe proprii, a reuşit să întârzie naţionalizarea fabricii. În plus, fondatorul a izbutit să rămână directorul fabricii pe viaţă. „Am câştigat cea mai mare bătălie. Vom face o fabrică aşa cum nu ai visat”, a spus industriaşul timişorean Blaziu Guban fiului său, Tiberiu, în anul 1953.

În anul 1952 fabrica Guban a fost naţionalizată

Seniorul tocmai venea atunci de la Bucureşti, unde primise permisiunea şi sprijinul pentru a-şi ridica fabrica. Până atunci, fabrica era formată din mai multe apartamente închiriate în blocul în care patronul locuia. Guban a reuşit să rămână patron, în contextul în care toate afacerile erau naţionalizate.

Ce obicei neobișnuit avea Elena Ceaușescu. El este bărbatul care îi făcea toate poftele

Ce obicei neobișnuit avea Elena Ceaușescu. El este bărbatul care îi făcea toate poftele. Sursa foto: click.ro

A reuşit să mai rămână patron până în anul 1952, moment când fabrica a fost naţionalizată. A reuşit, în schimb, să obţină de la comunişti să rămână directorul fabricii pe viaţă. Astfel, în 1963, numele fabricii a fost schimbat şi a devenit fabrica de Încălţăminte şi Mase Plastice Victoria. Marca a fost păstrată, iar produsele erau inscripţionate, în continuare, „Guban“.

Toată producţia mergea la export

Majoritatea producţiei marca Guban mergea la export. „Dacă cineva din ţara asta se va atinge de familia Guban va avea de-a face cu mine!“, a spus Gheorghe Gheorghiu-Dej cu ocazia unei vizite la fabrica din Timişoara. Tiberiu i-a călcat pe urme tatălui şi a devenit un inginer iscusit. El a inventat în 1956 pielea artificială, fără de care pantofii Guban n-ar fi fost aceiaşi.

În 1959, Gubanii erau pe val. Încălţau personalităţi din ţară, dar şi de peste hotare. Chiar şi Regele Mihai s-a încălţat de la Guban.

Elena Ceauşescu se încălţa de la Guban

Elena Ceauşescu, prima tovarăşă a ţării, avea parte de un tratament preferenţial. Pantofii ei erau croiţi diferit faţă de cei pentru producţia de serie, după modelele pe care aceasta le vedea în revistele Quelle şi Neckermann.

Calapoadele erau făcute de Blaziu Guban, iar pielea era colorată de Tiberiu Guban. Elena Ceauşescu prefera mereu nuanţele pastelate. Prefera culoarea ou de raţă, coniac, vernil şi roz. În 1978, după moartea lui Blaziu Guban, la conducerea fabricii a urmat Tiberiu. „În 1992, când am vrut să intru în fabrică, directorul de atunci mi-a interzis. Mi-au spus că nu mai am voie”, povestea, dezamăgit, fiul marelui industriaş. Fabrica a oprit treptat producţia, iar azi creează doar pantofi de damă.

Fabrica s-a redresat în 2004, totuşi, anul norocos al noii SC GP Company a fost 2013, când au fost făcute investiţii masive, de sute de mii de euro. S-au deschis noi magazine, iar pantofii au ajuns în malluri. Au fost create două colecţii: Clasic Guban Timişoara şi Guban No.1. De asemenea, exporturile au fost reluate, marca Guban ajungând în Polonia, Canada, Italia, Slovenia şi Elveţia.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
E obligatoriu de la 1 ianuarie în toată România. Legea impusă Uniunea Europeană
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
Ce zile libere au românii în ianuarie 2025. Se anunță 5 sărbători legale care cad în timpul săptămânii
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro