Nicolae Ceaușescu a donat 1 milion de dolari mănăstirilor românești de la Muntele Athos. Dictatorul a construit și o biserică în România

Nicolae Ceaușescu a donat 1 milion de dolari mănăstirilor românești de la Muntele Athos. Dictatorul a construit și o biserică în România
Nicolae Ceaușescu a donat 1 milion de dolari mănăstirilor românești de la Muntele Athos

Nu multă lume ar crede că Nicolae Ceaușescu „era dus la biserică”, dar fostul lider comunist era un om cuprins de cele sfinte, de tradiție și rânduiala rămasă. Ce eveniment din viața sa l-a făcut să nu mai fie ateu?

Ceaușescu a donat un milion de euro pentru mănăstirile românești din Muntele Athos

Majoritatea oamenilor susțin că Ceaușescu s-a apropiat de Dumnezeu în momentul în care mama i-a murit. Pe 7 iulie 1977 Ceaușescu își purta una dintre cele mai iubite ființe pe ultimul drum. Fostul lider i-a respectat ultima dorință, astfel că aceasta a avut parte de o îmormântare așa cum prevede religia creștină, alături de preoți și slujbă.

După ce și tatăl liderului a murit, Nicolae Ceaușescu le-a promis sprinijul Cultelor din România. Potrivit relatărilor lui Camil Roguski, fost arhitect al dictatorului, a donat suma de 1.000.000 de dolari mănăstirilor românești de pe Muntele Athos.

Nicolae Ceaușescu a donat un milion de dolari pentru credință
Nicolae Ceaușescu a donat un milion de dolari pentru credință

Ccel mai necredincios dintre români

„Nicolae Ceauşecu a avut o minte diabolică, care şi-a pus în sluba răului toată capacitatea sa“, mărturiseşte preotul bucureştean Vasile Gavrilă. Lăcașurile de cul ajunseseră să opună rezistență excavatoarelor dictatorului. Biserica Sfânta Vineri din București aproape că a fost dărmată de dictator în anul 1987. „Au lovit cu cupele excavatoarele parcă ziceai că omoară un trup, însă edificiul nu voia să se lase dărâmat. Au insistat foarte mult pentru că a căzut foarte greu, până când au lovit turla şi s-a prăbuşit“, îsi aminteşte părintele Gavrilă, prezent la eveniment.

Demența liderului comunist a făcut atunci ravagii. Biserica Sfânta Vineri nu a fost singura care a avut de suferit. Pe lângă aceasta, Mânăstirea Voroneț și biserica din Focșani au fost total închise și transformate în muzeu, acestea fiind doar câteva dintre cazuri.  Ba mai mult decât atât, profesorii au ajuns să-i urmăreasăc pe copiii care mergeau la lăcașurile sfinte sau chiar și la slujba de Înviere și le scădeau nota la purtare celor credincioși. Elevii erau atunci ascultați cu duritate și scoși în fața clasei pentru batjocora celorlalți.